Vanderghinste nieuwbouw

Kortrijkse architectenbureau DBG oogst tonnen lof

KORTRIJK - In de krant De Standaard wijdt architectuurcriticus Koen Van Synghel om de twee weken een artikel aan een gebouw dat hem danig opviel. Recent kwam hij uit in Bellegem bij de nieuwe, in 2018 in gebruik genomen, brouwerij van het familiebedrijf Vander Ghinste. Van Synghel toont zich vol lol over de architectuuropdracht die door het Kortrijkse DBG (D'hondt, Beyens, Goesaert) tot een goed einde werd gebracht, in samenwerking met Claeys/ Haelvoet Architecten. Een opsteker van formaat voor én de bouwheer én de architecten.

De aandacht voor vormgeving zindert door in de architectuur, zo schrijft expert Koen Van Synghel. De brouwerijtoren kreeg een markant golvend dak en het vroegere interbellumgebouw werden opgetrokken in zandgele en groen geëmailleerde baksteen. De nieuwe brouwzaal werd afgewerkt met sculpturaal metselwerk.

Steeds volgens Van Synghel is het allesbehalve vanzelfsprekend om een brouwerij met industriële afmetingen uit te breiden met ook een bezoekerscentrum in het hart van een klein dorp. Maar de stad Kortrijk vond zo'n bezoekerscentrum een meerwaarde met toeristisch potentieel. Dat doen ze bij de Franse wijnkastelen ook.

Zonevreemd is achterhaald begrip

De uitdagingen voor DBG en Claeys/Haelvoet waren niet min. Om maar één voorbeeld te geven: hoe creëer je op een beperkte ruimte voldoende plaats voor vrachtwagens? Een ander heikel punt was het integreren van de bestaande stookplaats en de technische installaties. Maar DBG slaagde er in om de imposante brouwerij toch feilloos te integreren in de kleine dorpskern. Lof is er ook voor de wijze waarop binnenin de lichtinval maximaal tot haar recht komt. Koen Van Synghel besluit: met bourgondische klasse demonstreert architectuur dat de term 'zonevreemd' een achterhaald begrip is, een planologische kronkel.

DBG is de nieuwe naam voor het vroegere Bureau D'hondt. Het architectenbureau wordt geleid door Bruno D'hondt, Xavier Beyens en Dries Goesaert.