anderlecht voetbal 21

Kortrijkse investeerders redden voetbalclub Sporting Anderlecht

KORTRIJK - Twee uit Kortrijkse afkomstige investeerders hebben voetbalclub Anderlecht een fameuze en bovendien cruciale financiële reddingsboei toegeworpen. Het gaat om Geert Duyck en om Steven Buyse, die geld pompen in de club ten persoonlijke titel. Professioneel zijn beiden actief in de 'haute finance' bij investeringsvennootschap CVC.     

Geert Duyck en Steven Buyse (zoon van een arts uit Bissegem, zijn zus is rechter in Kortrijk) leerden allebei de financiële wereld kennen bij de grootbank ING, die toen nog onder leiding stond van de alom gerespecteerde Kortrijkzaan Luc Vandewalle (destijds CEO van de bank). Het duo verkastte later naar de hoog aangeschreven Brusselse investeringsvennootschap CVC. CVC is onder meer een belangrijke partner aan boord bij Cooper-Vemedia, het bedrijf van de Kortrijkse topondernemer Yvan Vindevogel.

No nonsense strategen

Bij Anderlecht treden ze op en injecteren ze geld in persoonlijke naam. Insiders weten dat Wouter Vandenhaute, sinds kort voorzitter van de paars-witte voetbalclub, al langer op zoek was naar vers kapitaal in West-Vlaanderen. Hij kwam, overigens zonder succes, onder meer aankloppen bij de Roeselaarse vermogensbeheerder Quaestor. In Kortrijk kende Vandenhaute wel succes. Zowel Geert Duyck als Steven Buysse staan bekend als schrandere no nonense strategen met veel visie en met diepe zakken.

Financieel reddingsplan

Geert Duyck heeft zijn lot rechtstreeks verbonden aan Wouter Vandenhaute. Samen leggen ze via de vennootschap 'Mauvavie' liefst 24 miljoen euro op tafel. Mauvavie zou zodoende goed zijn voor 25 procent van de aandelen in Anderlecht. Steven Buysse van zijn kant opent zijn portfolio voor het ronde bedrag van 5 miljoen euro. Marc Coucke van zijn kant laat een berg invorderingen op Anderlecht vallen (goed voor liefst 51 miljoen euro), en schrijft nog eens 11 miljoen euro over. Maar het financieel reddingsplan van Anderlecht zou er dus niet gekomen zijn zonder West-Vlaamse investeerders.