Nieuws West-Vlaanderen Kortrijkse projectontwikkelaar Futurn tekent mee voor miljoeneninvestering in Hasseltse bedrijvencampus van de toekomst

Kortrijkse projectontwikkelaar Futurn tekent mee voor miljoeneninvestering in Hasseltse bedrijvencampus van de toekomst

Kortrijkse projectontwikkelaar Futurn tekent mee voor miljoeneninvestering in Hasseltse bedrijvencampus van de toekomst

KORTRIJK – De Kortrijkse projectontwikkelaar Futurn en het Limburgse bouwbedrijf Mathieu Gijbels (her)ontwikkelen gezamenlijk de voormalige Recorsite in Hasselt tot een duurzame bedrijvencampus. Aan het hele project hangt een niet onaardig prijskaartje van om en bij de 100 miljoen euro. De herontwikkeling – een specialiteit van Futurn – gaat gepaard met een nieuwe naam voor de site, die net zo future proof wil zijn als de site zelf.

 

Futurn en Mathieu Gijbels hebben torenhoge ambities voor de Recorsite: één van de meest duurzame — misschien wel dé duurzaamste — bedrijvencampussen van Vlaanderen realiseren. Dat doen ze samen met een aantal partners. Architectencollectief UAU Collectiv, ook verantwoordelijk voor het Hasseltse Stadhuis, neemt plaats aan de tekentafel. Daarnaast werken Futurn en Mathieu Gijbels intensief samen met de Kortrijkse landschapsarchitect Studio Basta en met het Limburgse Enerdo, een studiebureau voor energie en duurzaamheid.

Futurn is met deze ambitieuze (her)ontwikkeling bepaald niet aan zijn proefstuk toe.  “In onze projecten richten we ons op de transformatie van bestaande sites naar hedendaagse, multifunctionele en toekomstbestendige bedrijvenparken”, aldus managing partner Gunther Biddelo die samen met Frederic Baert de zaak leidt. “Die aanpak heeft veel voordelen: we nemen geen open ruimte in en zorgen voor een opwaardering van bestaand patrimonium. Vanzelfsprekend hebben we ook aandacht voor milieu, klimaat en energie- en waterhuishouding. Tegelijk stemmen we de programmering af op het comfort van de gebruikers en op de impact op de ruimere omgeving.”

Nieuw uithangbord

In augustus 2022, dienden Futurn en Mathieu Gijbels de eerste bouwaanvraag in. Als alles volgens plan verloopt, vatten de eerste werkzaamheden in het najaar aan. Eind 2023 willen de projectontwikkelaars de eerste bedrijven ontvangen. Het nieuwe uithangbord voor de site, RE|CORE, staat voor de terugkeer naar de kern, naar datgene wat er écht toe doet: een duurzame bedrijfseconomische context creëren die toelaat rendabel te zijn én die de gezondheid van mens en milieu voorop plaatst.

De transformatie van RECOR naar RE|CORE rust op 4 kernconcepten: duurzaamheid (circulair, ecologisch, energie), mens verbindend, een bruisende community creëren en zorgen voor een spraakmakende uitstraling. De nieuwe site moet ook meer zijn dan een campus tout court. Zegt Gunther Biddelo: “De site ligt in industriegebied. Dat blijft de hoofdbestemming van het nieuwe project. Niettemin mikken we met RE|CORE op een levendige mix van bedrijfsgebouwen en kantoren voor grote en kleine ondernemingen. Dat vullen we aan met ondersteunende diensten en andere functionele bestemmingen. Alles is te vinden onder één duurzaam dak.”

“We willen verschillende soorten ondernemers aantrekken”, aldus nog Mathi Gijbels. “Aan die diversiteit passen we de site aan. Het project komt tegemoet aan de noden van iedereen: huidige en toekomstige ondernemers, medewerkers en bezoekers. De voorziene faciliteiten van de site belichamen die filosofie. Enkel zo kan de community zich maximaal ontplooien.”

In het voorliggende masterplan wordt ook zorgvuldig aandacht besteed aan het industriële erfgoed op de Recorsite.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.