Kortrijk STEM

Kortrijkse STEM-jongeren geven Kortrijk een technologische boost

KORTRIJK - Er is in ons onderwijs meer nood aan STEM-opleidingen. STEM staat voor de componenten wetenschapppen, techniek, engineering en wiskunde. Door meer in te zetten op dit soort vaardigheden, wordt innovatie bevorderd en de toekomst beter verzekerd, zo luidt de boodschap. In het najaar van 2024 schreef de Stad Kortrijk daarom een concours uit om jongeren te stimuleren om met out-of-the-box ideeën voor de dag te komen. Drie merkwaardige en frisse STEM-projecten werden nu weerhouden. Ze moeten Kortrijk een technologische boost geven.

In het najaar van 2024 lanceerde openbare bibliotheek Kortrijk ‘Jong Kortrijk STEM’, een project dat jongeren van 14 tot 16 jaar wil enthousiasmeren voor STEM*. Een oproep om duurzame technologische oplossingen te bedenken die de stad mooier kunnen maken, leverde 250 ideeën op. Daaruit koos een zeskoppige jury drie winnende ideeën om deze zomer samen met jongeren tussen 14 en 16 jaar oud uit te werken.

Wie het nieuws volgt, zou soms neerslachtig worden, maar deze jongeren kennen duidelijk de grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan, zijn creatief en gebruiken technologie om deze uitdagingen aan te pakken”,  dixit Felix De Clerck, schepen van Cultuur in de Groeningestad. “Het is machtig om te zien hoe jongeren met creatieve ideeën meedenken over de toekomst van onze stad. Het zijn hoopgevende en inspirerende projecten in uitdagende tijden.”

Inspirerende projecten

Via een promocampagne zamelde Jong Kortrijk STEM van november 2024 tot en met januari 2025 iets meer dan 250 ideeën in. Daaruit koos een zeskoppige vakjury van jeugd- en gebiedswerkers, STEM-coaches en hogeschoolcoördinatoren (zie foto) de drie absolute toppers:

De vuilnisbakken van de toekomst: uitgerust met sensoren, AI en robotica om speels en intelligent vuilnis te sorteren. Thema: circulariteit en leefbaarheid. Uitgewerkt door De Creatieve STEM vzw.

Relax oplaadstation op zonnepanelen: een verplaatsbaar zit- en ligmeubel met oplaadstation voor mobiele toestellen op zonnepanelen. Thema: digitalisering en inclusie. Realisatie door Howest hogeschool.

Picknicken op de Leie: tafels waarmee je je op eigen kracht op het water kan voortbewegen. Onderwerp: energie en klimaat. Uitvoering door VIVES hogeschool.

info: Een idee indienen kon door een invulformulier in de reizende ideeënbussen te steken of via de website www.jongkortrijkstem.be