Nieuws West-Vlaanderen Nieuwe legerbasis Koksijde (‘De Nieuwe Basis’) krijgt ook kmo-zone en wetenschapspark

Nieuwe legerbasis Koksijde (‘De Nieuwe Basis’) krijgt ook kmo-zone en wetenschapspark

Nieuwe legerbasis Koksijde (‘De Nieuwe Basis’) krijgt ook kmo-zone en wetenschapspark

KOKSIJDE – De Provincie West-Vlaanderen, de Stad Veurne en de Gemeente Koksijde hebben de nieuwe naam (‘De Nieuwe Basis‘) en nieuwe visuele identiteit voor het projectgebied van de militaire basis in Koksijde voorgesteld. In het strategisch en toekomst bepalend project, wordt ruimte voorzien voor een hele waaier aan nieuwe bestemmingen, waarbij ecologie en economie hand in hand gaan. Naast nieuwe woonzones en recreatiegebied wordt ook voldoende ruimte voorzien voor een een lokaal bedrijventerrein en wetenschapspark. Vanaf 2024 moet een en ander vorm krijgen. 

 

 

Op vandaag is het terrein enkel toegankelijk voor de militairen, maar in de toekomst zal het veel opener en toegankelijker worden. Het gebied zal in de toekomst ook een waaier aan invullingen bevatten. Daarom werden er, naast het hoofdlogo, ook logo’s voor de verschillende deelprojecten ontworpen: de nieuwe luchtbasis, innovatiebasis, recreatiebasis, natuurbasis en woonbasis.

Volgens de Koksijdse schepen Guido Decorte zal de economische invulling twee richtingen uitgaan: enerzijds een wetenschapspark met de nadruk op dronetechnologie en anderzijds een kmo-zone. “In totaal ruimen we 8 hectare in voor economie”, aldus Guido Decorte. “Het hele gebied zal direct aansluiten op de bedrijvenzone van het naburige Veurne. Wat het wetenschapspark betreft heeft de POM West-Vlaanderen de ambitie om er een expertisecentrum neer te zetten rond alles wat met drones te maken heeft. In de nieuwe infrastructuur zal plaats zijn voor kennisinstellingen (Vives is één van de partijen) alsook voor bedrijven die op de een of andere manier interesse hebben voor luchthavengebonden activiteiten. Een mooie spin-off van dit verhaal is dat we zodoende onze hoogopgeleide jongeren van eigen bodem, tewerkstellingskansen zullen kunnen geven dicht bij huis.”

Duurzame kmo-zone

Er komt ook een bedrijvenzone. “Enkel bestemd voor kmo’s, zeker niet voor winkels want die laatste groep willen we in het centrum behouden”, benadrukt schepen Guido Decorte. “Om de kmo’s te bedienen willen we zoveel mogelijk gebruik maken van de bestaande infrastructuur, die uiteraard zal worden vernieuwd. De gigantische vliegtuighangar zal in dat opzicht heel wat plaats kunnen bieden aan ambitieuze kmo’s uit de regio. Wat ons betreft zal de kaart van de duurzaamheid daarbij vol uitgespeeld worden.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.