Nieuws West-Vlaanderen Leiedal wil groenere bedrijventerreinen

Leiedal wil groenere bedrijventerreinen

Leiedal wil groenere bedrijventerreinen

De intercommunale Leiedal wil zwaar inzetten op groenere bedrijventerreinen. Om dit te bereiken worden de krachten gebundeld met een aantal nationale en internationale partners om over de grenzen heen bedrijven aan te zetten hun uitstoot van koolstofdioxide te verminderen. Dit kadert in het zogenaamde BISEPS-project.  BISEPS staat voluit voor “Business Clusters Integrated Sustainable Energy Packages” en wordt gerund door een consortium van 8 partners uit België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. BISEPS werd officieel gelanceerd op 1 september 2016 en loopt tot 2020. Door CO2-arme technologieën op grote schaal te gaan gebruiken, zullen bedrijven meer energiewinst maken en bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. De Europese Unie erkent deze uitdaging en geeft 3,9 miljoen aan het BISEPS-project. Bedrijventerreinen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van broeikasgassen. Door hun omvang en clustering van ondernemingen zijn bedrijventerreinen uitermate geschikt om CO2-arme technologieën toe te passen, zoals warmte-uitwisseling, windenergie, biomassaverwarming, warmtekrachtkoppeling en energie-installaties, smart grids of grootschalige zonne-energiecentrales.

Het doel van het BISEPS-project is bedrijven te helpen meer gebruik te maken van duurzame energie. In West-Vlaanderen zal het project zich toeleggen op meer duurzame energieproductie bij kleine en middelgrote ondernemingen op de bedrijventerreinen Kortrijk-Noord, Harelbeke-Zuid en Waregem-Zuid, maar ook in gebieden met een energie-intensieve industrie langs het kanaal Roeselare-Ooigem. In het naburige Noord-Frankrijk zet de intercommunale van Lille ook volop in op de identificatie van bedrijventerreinen om het BISEPS-model uit te rollen. In een eerste stadium worden voorbeeldprojecten gemobiliseerd.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Plastibac plant een bos

KUURNE - Het is tegenwoordig in, een daad van goed beheer en een bewijs van maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen: een bos… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.