Lesage Industries denkt creatief mee over de aanmaak van 15 miljoen mondmaskers

MENEN - Twee firma's, het Antwerpse Van Heurck en het Oost-Vlaamse ECA, hebben van overheidswege de opdracht gekregen om 15 miljoen maskers aan te maken. Kwestie van niet alles uit China te moeten laten komen. In deze fase worden de laatste voorbereidingen getroffen om van start te gaan. Het West-Vlaamse Lesage (20 werknemers) stelt voor om ook koperdraad te verwerken in de mondmaskers, omdat dit een grote hulp zou zijn in de strijd tegen het verfoeilijke virus.

Lesage Industries werd opgericht in de jaren 70, als fabrikant en assembleur van buismateriaal in koper. Het bedrijf werd verder uitgebouwd naar handel en productie, dit zowel in aluminium, koper en messing buismateriaal. Vandaag is de zaak in handen van Nicolas Vander Stichele en meerderheidsaandeelhouder Luc Vandewalle. In 2018 tekenden ze voor een investering van 7 miljoen euro met een nieuwbouw van 20.000m² op de industrie-site Lar-Zuid te Menen/Rekkem.  De baseline van het snel groeiende bedrijf (vorig jaar plus 21 procent) heet 'Strong Metal Supplier'.

"We hebben onze eerste contacten gelegd met de twee partners die miljoenen mondmaskers zullen maken voor onze eigen bevolking", vertelt Nicolas Vander Stichele. "Lesage Industries heeft een heel grote voorraad van koperdraad en mogelijkheid om  dergelijke zaken op grote schaal te produceren. We kunnen immers een grote toegevoegde waarde geven aan de veiligheid inzake corona, door het implementeren van koperdraad in mondmaskers. Het virus houdt dagenlang stand op plastic of metaal, maar valt snel uiteen op koperen oppervlakken, zoals uit wetenschappelijk onderzoek al is gebleken en aangetoond. Koper blijft overigens zijn desinfecterende eigenschappen lang behouden."