Liantis CEO 21

Liantis gaat voor leerstoel ‘Welzijn op het werk’

BRUGGE - Werkgevers zijn steeds meer bezig met welzijn en geluk op het werk, maar heel vaak zien ze dat nog als een kost en niet als een investering. Daar willen hr-dienstengroep Liantis en de Universiteit Gent verandering in brengen via de leerstoel ‘Welzijn op het werk’. Met het initiatief dat de komende drie jaar wordt uitgerold, willen ze aantonen dat een welzijnsbeleid loont en duidelijkheid schept over welke maatregelen op de werkvloer de meeste impact hebben.

“Na de overlevingsmodus waar nog vele ondernemers in zitten, komt er een periode waar ondernemingen opnieuw willen schitteren. Welzijn op het werk is daarbij een essentiële factor, als je maar de juiste keuzes maakt. En daar willen we met deze leerstoel bij helpen.” Dat zegt Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder bij Liantis.

Dat inzetten op welzijn met bijvoorbeeld coaching rond ergonomie, sessies rondom burn-out preventie of bewegingstrainingen een impact heeft, is al uitgebreid wetenschappelijk aangetoond. “Maar welke invloed deze interventies op elkaar hebben en of een combinatie van bepaalde interventies een nòg grotere impact creëren: daar is nog weinig onderzoek naar gebeurd”, vertelt Lieven Annemans, professor Gezondheids- en Welzijnseconomie en promotor van de leerstoel.

Return on investment

"Het is voor veel werkgevers vaak moeilijk om de return on investment te zien van investeringen in welzijn op het werk", aldus nog Philip Van Eeckhoute namens Liantis. "Dat willen we voor hen scherpstellen. Bovendien weten we uit onze dagelijkse praktijk dat 1+1 in preventie vaak 3 is. Als je inzet op psychosociaal welzijn, heeft dit ook een impact op ergonomie bijvoorbeeld. Dat zien we ook uit eerder hypothese-genererend onderzoek op kleine schaal. Maar dat willen we nu zwart op wit aantonen via onderzoek in de praktijk.”

(RC/KC)