Nieuws West-Vlaanderen Luc Desender bezorgt zijn milieubedrijf Renasci een referentiecontract

Luc Desender bezorgt zijn milieubedrijf Renasci een referentiecontract

Luc Desender bezorgt zijn milieubedrijf Renasci een referentiecontract

OOSTENDE – Het chemieconcern Borealis heeft een overeenkomst ondertekend met Renasci Oostende Recycling om de volledige productie van chemisch gerecycleerde grondstoffen te kopen uit zijn hoogtechnologisch recyclagecentrum in Oostende.

Dankzij de verwachte productie van 20 kT per jaar die aan Borealis zal worden geleverd, kan Renasci met deze overeenkomst een van de toonaangevende wereldwijde toeleveranciers van chemisch gerecycleerde basischemicaliën en polyolefinen worden. “Door deze overeenkomst met Borealis kunnen we de circulaire kringloop voor plastics volledig en echt sluiten”, aldus Kristof Beuren, COO van Renasci. “De uitdaging bestond erin een sluitende oplossing te vinden voor dit soort afval. Daar zijn we samen in geslaagd.”

Renasci, het bedrijf van Bruggeling Luc Desender, introduceert een innovatief proces dat meerdere compatibele afvalbehandelingstechnologieën combineert, wat een maximale materiaal- en energieterugwinning mogelijk maakt. Renasci profileert zich daarmee als een toonaangevend bedrijf in de circulaire economie.

Het project in Oostende biedt een totaal nieuwe benadering van afvalverwerking door de grondstoffen uit huishoudelijk afval om te zetten in bruikbare eindproducten, in plaats van ze naar stortplaatsen te sturen. Zo draagt Renasci bij aan een duurzame oplossing voor het wereldwijde afvalprobleem.

De afvalgrondstoffen die in het gecertificeerde recyclingcentrum van Renasci worden verwerkt, zijn voornamelijk afkomstig van gedroogd huishoudelijk afval en bepaalde soorten industrieel afval. In een eerste stap wordt het afval meerdere keren gesorteerd om het meest waardevolle plastic eruit te halen voor mechanische recyclage. De afvalgrondstoffen die niet mechanisch kunnen worden gerecycleerd, worden dan chemisch gerecycleerd.

Chemische recyclage

Als aanvulling op mechanische recyclage speelt Renasci ook een belangrijke rol bij chemische recyclage en het sluiten van de materiaalkringloop voor circulaire plastics. Plastic afvalstromen van lagere kwaliteit kunnen immers chemisch worden gerecycleerd tot kwaliteitsvol materiaal. Producten vervaardigd met chemisch gerecycleerde grondstoffen bieden dezelfde prestaties als producten vervaardigd met fossiele grondstoffen. Dit maakt de productie van hoogwaardige polyolefinentoepassingen mogelijk, waaronder gezondheidszorg- en voedselverpakkingsmaterialen die onderworpen zijn aan strenge kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften en waaraan niet altijd kan worden voldaan met mechanisch gerecycleerde materialen.

Deze chemisch gerecycleerde grondstoffen zullen nu worden verwerkt in de stoomkrakers van Borealis, en in een eerste fase gebeurt dat in zijn productievestiging in Porvoo, Finland. De de wereldwijde norm voor gecertificeerde gerecycleerde en biobased materialen – van Borealis in Porvoo maakt het mogelijk om op grote schaal hernieuwbare en chemisch gerecycleerde producten te maken.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.