Renasci model fabriek

Luc Desender blijft verrassen met tweede ‘kraker’ die plastics omzet in olie

OOSTENDE - Pal naast zijn nieuwe recyclagebedrijf Renasci, investeerde Luc Desender samen met de Nederlandse groep BlueAlp ook in een olieverwerkende installatie die zonder meer grensverleggend en innovatief is. De eerste 'kraker' is al operationeel en weet olie te winnen uit plastiek afval. Alle grote oliemultinationals tonen interesse voor het nieuwe businessmodel. Er komt daarom al meteen een tweede installatie.     

Het gaat het om een tweede plastic-to-chemicals installatie, een investering die miljoenen vergt. Bedoeling is om zogenaamd niet recycleerbare plastics om te zetten in herbruikbare materialen. De site wordt gebouwd in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Petrogas/BlueAlp en vormt een belangrijk onderdeel van de recyclagefabriek die het West-Vlaamse bedrijf RenaSci al heeft in de kustplaats. Luc Desender nam eerder ook al een meerderheidsbelang in het hoog aangeschreven Petrogas.

Het grootste deel van het wereldwijde afval wordt nog steeds gestort of verbrand. Volgens RenaSci kan dat anders. Niet alleen vanuit ecologisch en economisch perspectief, ook de Europese regelgeving dwingt de samenleving daartoe. De tweede oliekraker wordt ook gebouwd in Oostende en op hetzelfde terrein van de circulaire afvalverwerker RenaSci. Het Nederlandse Petrogas/Blue Alp wordt ingezet op basis van de ruime ervaring die zij heeft als systeem integrator en proces ontwikkelaar.

Tot hiertoe werd met de eerste installatie in Oostende al 1 miljoen kilo plastics gerecycleerd, wat goed is voor 97.000 liter olie, het equivalent van ruim 6.000 vaten.