Tack Luc 2020 award

Luc Tack promoot gascentrales als alternatief voor kernenergie

IEPER - Via een interview in Het Belang van Limburg heeft Tessenderlo-woordvoerder Frederic Dryhoel (de spreekbuis van Luc Tack zeg maar) laten weten dat Luc Tack er alles aan doet om in Limburg een tweede gascentrale te bouwen. Het chemiebedrijf Tessenderlo is zoals bekend eigendom van Luc Tack. In 2019 richtte hij een nieuwe vennootschap (Tessenderlo Development Services) op om zijn energie activiteiten te stroomlijnen.

Tessenderlo Development Services kreeg toen een startkapitaal mee van 500.000 euro. Het bedrijf heeft de ambitie om nieuwe energieprojecten op te starten op diverse Belgische sites van het chemiebedrijf Tessenderlo, waar Luc Tack zoals bekend referentie aandeelhouder is. Het chemiebedrijf Tessenderlo heeft, naast de thuisbasis, ook nog productiecentra in Ham, Overpelt en Vilvoorde. Luc Tack wil via deze nieuwe vennootschap sowieso minder afhankelijk worden van derde energieleveranciers. Het is ook een strategische optie, want het nucleaire verhaal is in België eindig, als de politici tenminste dit maal woord houden. De regering Verhofstadt stelde ooit de sluiting van de kerncentrales voor tegen 2015, wat dus een ijdele belofte is gebleken. Nu is er sprake van een nucleaire uitstap tegen 2025.

De overheid zegt steun in de vorm van subsidies te willen geven aan wie gascentrales opricht. Dan kan in het geval van Luc Tack ook als muziek in de oren hebben geklonken. Luc Tack kocht recent (oktober 2018) ook al de gascentrale T-Power in Tessenderlo, en dat is nu al een zeer rendabele zaak gebleken. Dankzij deze operatie kan Tessenderlo vooral de energiefactuur danig dimmen. Wat de subsidies betreft, stelt zich wel een groot probleem: zowat alle grote spelers (Engie/Electrabel, Luminus, Eneco, Dils-Energie) dingen mee naar de honingpot.