makaDLM

Maka De Lameillieure helpt innovatie ambities van VIVES in de goede richting stuwen

KORTRIJK - Maka De Lameillieure-Kharatichvili wordt met onmiddellijke ingang benoemd tot valorisatie manager innovatie bij de hogeschool VIVES. Zij moet ook bruggen helpen slaan richting het bedrijfsleven. Het gaat hier om een topbenoeming binnen de West-Vlaamse hogeschool.

De Lameillieure heeft een cv met niets dan sprekende referenties. Na het behalen van een diploma burgerlijk ingenieur in haar thuisland Georgiƫ, voleindigde ze een doctoraat in Berlijn. Sinds 1998 is ze actief in Belgiƫ, en dat in diverse topfuncties bij onder meer Philips (R&D-divisie), Vlaio (innovatie adviseur), Flanders InShape (mede oprichtster en algemeen directeur) en sinds 2016 bij de Antwerp Management School (directeur onderzoek en valorisatie, directielid en docent).

Maka De Lameillieure kijkt vol ambitie naar haar nieuwe opdracht. “Op zoek gaan naar onderzoeksprojecten met potentieel, het succesvolle inzetten van nieuwe kennis en technologie bevorderen in de ondernemingen en zorgen voor de netwerkontwikkeling met diverse stakeholders, van onderzoeks- en onderwijsinstellingen over beleidsmakers (zoals de POM West-Vlaanderen en Voka) tot en met de bedrijfswereld. Dat is in één zin de uitdaging die me te wachten staat. Aan initiatieven omtrent innovatie is er in Vlaanderen geen gebrek. Maar alles kan veel beter gestroomlijnd worden”, aldus De Lameillieure.

Anders denken en anders handelen

Uit recent onderzoek van de POM West-Vlaanderen blijkt dat circa 80 procent van de kmo’s er alleen voor gaat als er sprake is van innovatie of digitale transitie. “Net dat solo slim gedrag willen we doorbreken”, aldus Maka De Lameillieure. “Om grote transities te realiseren en complexe problemen aan te pakken moet je slim en snel schakelen en moet je vooral aan krachtenbundeling doen. Iedereen heeft daarbij een rol te spelen. Maar afstemming, samenwerking, open communicatie en het vertrouwen zijn cruciaal. Wij moeten onze denkpatronen doorbreken en leren om decentraal naar een gezamenlijke doel te werken. Zo werken ook veel opkomende technologieën zoals blockchain die ik als onderzoeker en professor bestudeer."

De grootste struikelsteen op weg naar innovatieve doorbraken, is daarbij allicht de mens zelf. Die is van nature eerder geneigd om alles bij het oude te laten, want veranderingsprocessen zorgen voor de nodige portie stress. "Zo ontstaat eerder inertie als het om noodzakelijke innovatie gaat", zegt De Lameillieure. "In mijn nieuwe functie moet ik er voor zorgen zoveel mogelijk instanties en mensen mee te krijgen in het verhaal over noodzakelijke transities die leiden naar innovatie. Dat vergt flexibiliteit, wendbaarheid en een andere manier van denken en handelen van alle instanties en op elk niveau, van de CEO tot de arbeider. Innovatie begint altijd via het individueel inzicht dat iets anders kan en anders moet om vervolgens via krachtenbundeling zaken effectief in beweging te zetten.”

Levenslang leren

Naast het opzetten van diverse onderzoeksactiviteiten zal de nieuwe valorisatiemanager de mogelijkheden van levenslang leren met focus op digitale transformatie uitspitten. VIVES en KU Leuven mikken hierbij op de ontwikkeling van nieuw aanbod in diverse leervormen. Dat kan gaan van studiedagen, kortlopende opleidingsreeksen, tot postgraduaten of individuele trajecten. De verzamelde expertise zal uiteraard uitstralen en een meerwaarde bieden aan alle activiteiten van de kennisinstellingen.

Er is geen tijd te verliezen, vindt de Lameillieure. Daarom vindt de eerste (online) infosessie over digitale transformatie in transport, logistiek en supply chain al plaats deze week (24 juni).

info: https://www.vives.be/nl/how-move-forward-met-digitale-transformatie-transport-logistiek-en-supply-chain