Nieuws West-Vlaanderen Marc Coucke investeert in innovatieve West-Vlaamse kruidenzuilen

Marc Coucke investeert in innovatieve West-Vlaamse kruidenzuilen

Marc Coucke investeert in innovatieve West-Vlaamse kruidenzuilen

KORTRIJK – De West-Vlaamse ondernemer David Van Steenkiste wil met de steun van Marc Coucke in heel Europa installaties verkopen waarmee op een kleine oppervlakte kruiden kunnen worden gekweekt op een duurzame manier. De kruiden in kwestie worden aangemaakt in innovatieve zuilen. Het businessplan van de start-up Plant-T mikt op particulieren, groentekwekers, grote en kleine retailers en uiteraard ook op chefs van restaurantzaken.

Het nieuws over de investering is afkomstig van de krant De Tijd. David Van Steenkiste is de initiatiefnemer, Marc Coucke de co-investeerder van dienst. Van Steenkiste was jarenlang herborist voor sterrenrestaurants als Pure C van Sergio Herman en werkte ook samen met Hertog Jan. “Na mijn koksopleiding legde ik me toe op kruiden”, zegt Van Steenkiste in De Tijd. “Via zelfstudie, maar ook door gewoon kruiden en bloemen te plukken in de natuur en ermee te experimenteren. Wat is lekker en wat niet?”

Kruiden als passie

Begin 2015 zegde hij de keuken vaarwel om zich 100% bezig te houden met plukken en kweken van kruiden. Dagelijks trekt hij de natuur in om te plukken wat de natuur hem biedt. Tevens kweekt hij op zijn kleine boerderij een rijke variatie aan verschillende kruiden.

De nog jonge Van Steenkiste wil nu iedereen die dat wil helpen om zelf kruiden te kweken. “Met mijn systeem kun je kruiden kweken in zuilen van 1,50 of 2,10 meter hoog’, zegt Van Steenkiste nog in de krant. Hij heeft daarvoor een bedrijf opgericht dat luistert naar de naam Plant-T. In de kleine zuilen passen 20 planten, in de grote 36. “Op die manier heb je geen grote ruimte nodig om veel kruiden te kweken”, steeds volgens Van Steenkiste. “Het kan zelfs op een terras.”

Investering van 50.000 euro

Van Steenkiste sloot met zijn nieuwe bedrijf al contracten met groentekwekers en horecagroothandels zoals Metro en Horeca Totaal. Zij kunnen er klanten exclusieve kruiden door aanbieden. “Dit soort installaties is al enkele jaren in opgang in de Verenigde Staten, maar ook hier is er een markt voor”, zegt Van Steenkiste nog in De Tijd. “In de opstartfase focus ik vooral op België en Nederland, maar er was ook al interesse uit Spaanse hoek en van Spaanse sterrenchefs.”

Voor de financiering deed Van Steenkiste een beroep op de ondernemer Marc Coucke. Samen investeren ze om en bij de 50.000 euro, maar Van Steenkiste tekent voor de nipte meerderheid.

foto: Het Nieuwsblad

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Chester, Wielsbeke
Chester

Agristo bewijst Brexit-proof te zijn

WIELSBEKE - David Clarinval, federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo’s, Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, bracht dinsdag een bezoek… Lees meer

Lelystad, Veurne
Lelystad

Meli gaat de Benelux-toer op

VEURNE - Het Veurnse honingbedrijf Meli bundelt de krachten met het Nederlandse de Traay, het bekendste honingbedrijf van onze noorderburen.… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.