Marie-Thérèse De Nolf, afscheid van een dame met een grote D

ROESELARE - In Moorslede is Marie-Thérèse De Nolf overleden op 92-jarige leeftijd. Zij was al lange tijd ziek. Met Marie-Thérèse De Nolf-De Clerck verdwijnt letterlijk en figuurlijk een grote dame, een dame met een grote D. Eerst met haar man (Willy De Nolf, overleden in 1981) en later met haar zoon Rik bouwde ze Roularta uit tot het bedrijf dat het vandaag is. Marie-Thérèse De Nolf was een voorloper en een rolmodel inzake vrouwelijk ondernemerschap, iets wat in de jaren zestig, zeventig en tachtig bepaald geen evidentie was.   

Mevrouw De Nolf werd 92 jaar en is medestichter van de NV Roularta. Ze was de zus van Roger De Clerck van Beaulieu, met wie ze de zin deelde om dynamisch te ondernemen en zo sociaal-economische meerwaarde te creëren. In 1954 richtte zij samen met haar echtgenoot Willy De Nolf (voorheen advocaat aan de balie van Kortrijk), de vennootschap op. Die omvatte in eerste instantie De Roeselaarse Weekbode en Advertentie. Het eerste was een betalend weekblad, het tweede een gratis huis-aan-huis bedeelde krant. Uit de Weekbode kwam later de Krant van West-Vlaanderen. Uit Advertentie  ontstond de groep E3, later De Streekkrant en de Roularta-afdeling Gratis Pers, vandaag bekend als Roularta Local Media.

In 1971 stond mevrouw De Nolf mee aan de wieg van het eerste nieuwsmagazine van het land en na Knack Magazine richtte zij mede Trends op. Beginnende journalisten stond ze met raad en daad bij, gebaseerd op een schrander en belegen inzicht van wat de media hoorde te zijn. Mevrouw De Nolf was vanaf de pioniersjaren en decennia lang binnen Roularta verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de infrastructuur van het bedrijf. De drie grote vestigingen van Roularta Media Group (Roeselare, Zellik en het Brussels Media Centre) dragen haar signatuur.

Familievrouw

Marie-Thérèse De Nolf laat twee kinderen, acht kleinkinderen en eenentwintig achterkleinkinderen na. Haar kinderen Rik en Caroline huwden met Lieve en Leo Claeys, de jongste kinderen van Louis Claeys uit Zedelgem. Rik en Leo zouden 25 jaar lang samenwerken als gedelegeerd-bestuurders terwijl mevrouw De Nolf, na de vroegtijdige dood van haar echtgenoot in 1981 voorzitter werd van de groep tot in 1998. Daarna trok zij zich geleidelijk terug uit het actieve beleid van de onderneming. Achter de schermen bleef ze echter met veel toegevoegde waarde meedenken en mee aansturen. Haar zoon Rik De Nolf werkte van 1972 tot eind 2015 als CEO van het bedrijf en is nu voorzitter van de Raad van Bestuur.