Nieuws West-Vlaanderen Marnix Cornette (expertisekantoor RFN) opent tweede kantoor in Rijsel

Marnix Cornette (expertisekantoor RFN) opent tweede kantoor in Rijsel

Marnix Cornette (expertisekantoor RFN) opent tweede kantoor in Rijsel

ABELE, RIJSEL – RFN, met standplaats Boeschepe, is een naam als een klok in het boekhoud-, accountancy- en consultancy landschap langs beide kanten van de Frans-Belgische grens. De West-Vlaamse entrepreneur Marnix Cornette heeft zich gedurende ruim drie decennia een hele reputatie opgebouwd in de brede grensregio en dat op basis van specifieke expertise: begeleiding van buitenlandse bedrijven op de Franse markt, zowel voor boekhoudkundige topics als voor HR, juridische, administratieve of andere aspecten. 35 jaar na de oprichting van zijn eerste Franco-Belge kantoor, opent hij nu een tweede ‘desk’ in hartje Rijsel.   

RFN is al meer dan 35 jaar dé referentie voor Nederlandse en Belgische bedrijven die in Frankrijk actief zijn. Sinds de oprichting in 1984 is het dienstenaanbod van RFN voortdurend uitgebreid. Op vandaag begeleidt RFN bedrijven en particulieren met commerciële of patrimoniumactiviteiten in Frankrijk met boekhouding, fiscaliteit, salarisadministratie, juridische aangelegenheden, digitalisering en gepersonaliseerd advies (zie ook www.rfn.fr).

RFN ervaart een versnellende internationalisering van de activiteiten en krijgt steeds meer vragen om bedrijven te ondersteunen bij hun uitbreidingsplannen in Frankrijk. De missie van RFN is al die tijd onveranderd gebleven en blijft scherp omschreven: de begeleiding van buitenlandse cliënten op het gebied van accountancy en payroll diensten in Frankrijk. Die dienstverlening is zoals het op vandaag hoort te zijn: compleet via de service lines van accountancy & tax, payroll services, private client advisory, legal services en Num3rix (digitalisering en data).

One-stop shop

RFN is kortom een one-stop-shop voor buitenlandse ondernemers in Frankrijk. De expertise is gebaseerd op een gemengde team van Belgische en Franse medewerkers. “Tot het Franse verhaal van onze cliënten een succes is”, zegt oprichter Marnix Cornette. “Gezien de groei van onze activiteiten en om te antwoorden aan de verwachtingen en noden van onze cliënten, leek het niet meer dan normaal om ook aanwezig te zijn in Lille, de hoofdstad van Hauts de France. Lille, internationaal kruispunt en stad van cultuur, heeft ons verleid en wij hebben daarom besloten om er onze nieuwe vestiging quartier Vauban-Esquermes) te openen. Het gebouw is een voormalige middelbare school die gerenoveerd is tot een nieuw multifunctioneel kantoorgebouw.”

Meer procedures

Bedrijven worden op de Franse markt sowieso geconfronteerd met een veelvoud aan eisen. “De Franse overheid zal via de ECF (Examen de la Conformité Fiscale) nog meer een beroep doen op de expertise van de professionele accountants”, aldus nog Cornette. “De ECF is een jaarlijkse audit van de onderneming over 10 fiscale topics waarover de accountant zich uitspreekt. Bij een goedkeurend verslag zal de onderneming minder kans hebben op fiscale controle. Deze nieuwigheid wordt vanaf volgend jaar uitgerold. Er ontstaan ook nieuwe controles en ook hier is anticiperen een must. Ook willen onze cliënten de data van hun activiteiten in diverse landen op een uniforme wijze ontvangen. Onze IT afdeling Num3rix heeft de expertise om de connectie te maken tussen de minimale eisen van de Franse wetgeving en de standaarden van de onderneming.”

Per 1 december opent RFN zijn deuren in Rijsel. Ook het zusterbedrijf (Mutations Consultants), een bedrijf dat gespecialiseerd is in de domiciliëring van bedrijven, verhuur van vergaderruimte en co-working, krijgt er onderdak.

foto: Willem-Frederik Vander Poorten (FIT Lille), Marnix Cornette (RFN) en Stéphane Lepetit (stadhuis Lille).

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.