De resultaten die Matexi voor 2024 tijdens de algemene vergadering kon presenteren, weerspiegelen de moeilijke marktomstandigheden. In 2024 leverde de buurontwikkelaar 1.031 woningen op, vergeleken met 1.343 in 2023. De verkoop landde op 984 woningen, tegenover 1.238 in 2023. Met ongeveer een kwart van de opleveringen levert regio Polen een belangrijke bijdrage aan het totale plaatje. De geconsolideerde omzet van het jaar 2024 bedraagt 338 miljoen euro, en het operationeel resultaat (EBITDA) daalde naar 23,3 miljoen euro.
Schokken absorberen
Matexi investeerde in 2024 90 miljoen euro in de verwerving van nieuwe gronden en panden, goed voor meer dan 950 wooneenheden. Matexi begint 2025 dus sterk en beschikt over de best gevuld pipeline van alle Belgische ontwikkelaars. Verder werden in 2024 vergunningen voor 1.907 huizen en appartementen verkregen, tegenover 1.624 in 2023.
Hiermee blijft het activiteitenniveau in de nabije toekomst gegarandeerd, aldus het bedrijf. Bij de in 2024 vergunde projecten zitten onder meer verschillende projecten in Warschau en Krakau.
“Dankzij de volgehouden inspanningen van al onze medewerkers en partners konden we 2024 afsluiten met degelijke cijfers”, zegt Gaëtan Hannecart, uitvoerend voorzitter bij Matexi. “Het feit dat we de schokken die de sector ervaart, kunnen absorberen, is te danken aan onze geografische spreiding, onze focus op binnenstedelijke reconversie en buurtontwikkelingen op goed bereikbare locaties en onze visie op de lange termijn. Dat we dit jaar onze 80e verjaardag kunnen vieren, bevestigt dit laatste punt”.
Structurele uitdagingen
De CEO heeft het over structurele uitdagingen als hij de markt analyseert.
“Het jaar 2025 zal uitdagend blijven”, zegt Hannecart nog. “Net zoals de volledige sector kenden wij een terugval omdat het onmogelijk wordt om aanbod te creëren dat voldoet aan de vraag. De kostprijs ligt – omwille van verschillende redenen – hoger dan de vraagprijs. Dit onevenwicht laat de markt stilvallen en wakkert de schaarste verder aan.”, vult Gaëtan Hannecart aan. “Maatregelen die aanbodcreatie ondersteunen en kostprijs drukken waar mogelijk zullen niet alleen leiden tot meer aanbod voor gezinnen die op zoek zijn naar een energiezuinige thuis, maar ook voor meer tewerkstelling in de hele waardeketen van de bouw, die goed is voor 15% van het BNP. Dit komt de bredere economie, ten goede. Om wonen betaalbaar te maken is er nood aan meer kwalitatief woonaanbod, niet aan meer regels.”