Nieuws West-Vlaanderen Matexi kende een boerenjaar

Matexi kende een boerenjaar

Matexi kende een boerenjaar

WAREGEM – Het Waregemse Matexi, de grootste buurtontwikkelaar van ons land, blikt terug op een sterk 2021. Met 1.800 verkochte wooneenheden en 1.763 opgeleverde woningen en appartementen realiseerde de buurtontwikkelaar recordcijfers op twee fronten. De omzet bedraagt 447 miljoen euro, en dat betekent een groei van 10% tegenover 2020. Een goed gevulde project portfolio, aangevuld met meer dan 4.000 wooneenheden, bevestigt de langetermijnstrategie van het bedrijf onder zijn nieuwe CEO Olivier Lambrecht. Lambrecht nam in het voorjaar van 2021 het roer over bij Matexi, en kan na een jaar als CEO al stevige resultaten neerzetten.

Matexi sluit 2021 af met historische records: in totaal werden het voorbije jaar maar liefst 1.763 wooneenheden, waarvan 530 woningen en 1.233 appartementen opgeleverd en 1.800 wooneenheden, waarvan 485 in Polen, verkocht. Dat komt neer op 567 opleveringen en 193 verkopen meer dan het jaar voordien. Bovendien werden ook verschillende winkels en kantoorruimtes opgeleverd. Nooit eerder noteerde de buurtontwikkelaar dergelijke cijfers.

“De stevige verkoops- en omzetstijgingen tonen aan dat de pandemie een beperkte impact heeft gehad”, geeft Philip Goris, CFO van Matexi, mee. “Dankzij onze goed gevulde projectpijplijn kijken we met het volste vertrouwen en standvastigheid de toekomst tegemoet.”

Binnenstedelijke herontwikkelingen

Matexi sluit het jaar niet enkel af met degelijke cijfers, maar ook met tal van unieke projecten. Een van de meest spraakmakende realisaties van het voorbije jaar is de oplevering van de iconische Antwerp Tower. Dit ambitieus stedelijk reconversieproject transformeert de voormalige kantoortoren in hartje Antwerpen tot een state-of-the-art gebouw met zowel residentiële, commerciële als  kantoorruimtes. Zonnepanelen, zonnecollectoren voor warm water, regenwaterrecuperatie en de mogelijkheid tot aansluiting op een toekomstig stedelijk warmtenet laten bovendien toe om in de hoogste residentiële woontoren van Antwerpen op duurzame, circulaire wijze te wonen.

Voorts trapte Matexi in 2021 zowel de bouw als verkoop af van een resem duurzame buurtontwikkelingsprojecten, zoals het Blankenbergse Parkville, de stedelijke erfgoedsite De Kazerne in Gent  en het reconversieproject Paradis Express aan het treinstation in Luik. Het Brusselse project Leopold Views (zie foto) is dan weer volledig uitverkocht en in de Rogalskiego-buurt kan Matexi terugblikken op zijn eerste opgeleverde project in Krakau.

Polen als trekpleister

De Poolse activiteiten van Matexi zijn ook een motor van verdere groei. Het bedrijf hanteert er sinds enkele jaren een strategie van gestage groei door acquisities, versterking van het team ter plaatse en de aantrekking van lokale financiering. In Warschau, in een buurt vlakbij de luchthaven, zal een nieuw project met meer dan 1.200 appartementen ontwikkeld worden. Zo wordt Polen stilaan een tweede thuismarkt voor de buurtontwikkelaar.

“Het is dankzij de volgehouden inzet en het harde werk van al onze medewerkers en partners dat we dit bijzondere jaar afsluiten met meer dan degelijke cijfers”, concludeert Olivier Lambrecht. “Deze resultaten stellen ons in staat om de solide koers aan te houden. Bovendien sterken ze onze langetermijnvisie om samen met lokale stakeholders duurzame buurten te ontwikkelen die een antwoord vormen op de woonnoden van vandaag én van toekomstige generaties.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.