_Z7N0528.NEF _Z7N0528.NEF

Matexi ziet de bomen tot in de lucht groeien

WAREGEM - De Waregemse vastgoedgroep Matexi heeft er een bijzonder sterk jaar 2021 op zitten. Dat blijkt uit het jaarverslag. Er werden  volgens het topmanagement (zie foto) recordcijfers genoteerd op twee fronten: 1.800 verkochte wooneenheden en 1.763 opgeleverde woningen en appartementen. Het realiseerde bovendien een omzet van 450 miljoen euro, een stijging van 13% ten opzichte van 2020. Ook de operationele winst (EBITDA) gaat sterk vooruit en bedraagt 55,9 miljoen euro in 2021, tegenover 39,2 miljoen in 2020. De eerste maanden van 2022 tonen voorlopig een zelfde positieve trend.

 

Ondanks de ongeziene uitdagingen voor de bouwsector – veroorzaakt door inflatie, sterk gestegen energieprijzen en verstoringen in de toeleveringsketen – slaagt Matexi er verbazend goed in om een solide koers aan te houden. Dankzij zijn schaalvoordelen, vroeg geplaatste bestellingen en anticiperende houding blijft het ook de oplevertermijnen respecteren.

“De prijzen voor bouwmaterialen zijn de voorbije twaalf maanden met zo’n 20% gestegen, en de kost om een woning of appartement te bouwen nam toe met zo’n 10%", aldus CEO Olivier Lambrecht.  "Dit hebben we in de recente geschiedenis nog niet meegemaakt. Ondanks deze moeilijkheden hebben we de situatie onder controle, maar we houden uiteraard alle ontwikkelingen nauw in de gaten. Bovendien zullen we ons engagement naar onze klanten nooit compromitteren: eens een prijs werd afgesproken met een klant, zal die daarna ongewijzigd blijven. In ons model starten we namelijk eerst de bouw van het project alvorens we aan de verkoop beginnen. Matexi is een familiebedrijf met een lange geschiedenis, en een woord is een woord, die belofte gaat hier al meer dan 75 jaar mee.”

Duurzaamheid als thema

Matexi zegt dat het in al zijn projecten duurzaamheid centraal stelt. Aan de hand van het principe “Planet, People & Profit” wil het bedrijf duurzame buurten neerzetten die zowel voldoen aan de noden van het heden als aan die van toekomstige generaties.

Daarbij worden vijf domeinen afgebakend: zachte mobiliteit, waterbeheer, biodiversiteit, circulariteit en afvalbeheer en energietransitie. Verder is er ook de zorg voor de eigen medewerkers wat zich vertaalt in verschillende initiatieven zoals diversiteit en inclusie, burgerparticipatie, gezondheid en welzijn dankzij de zogenaamde 'buurtbarometer'.