IEG stelde zopas zijn jaarrapport voor aan de lokale bedrijfswereld en de eigen achterban. In 2024 werd opnieuw massaal geïnvesteerd in de regio Moeskroen. Het gaat daarbij deels om nieuwe investeringen, deels om uitbreidingsinvesteringen, en die dubbele stroom blijft continu.
Opvallend is alvast dat de West-Vlaamse bedrijven aan de rand van Moeskroen de geldbeugel bleven opentrekken in 2024. Dat was het geval bij Novalux (de familie Vermandere), Cintralux (Kurt Debaenst uit Harelbeke), vleesverwerkend bedrijf Lietaer, Systemhouse (familie Casteleyn uit Bavikhove), Famiflora (familie Vandenbussche), Above and Beyond (Louis Thiers), Xinnix (Harelbeke), Matco Plastics (Wielsbeke), Sioen (Tielt), Mydibel (familie Jan Clarebout), Jolipet (familie Vuylsteke) en Mahieu Construct.
Goedkope grond en subsidies
Moeskroen heeft al altijd een grote aantrekkingskracht gehad op West-Vlaamse bedrijven. Daar waren historisch meerdere en ook gegronde redenen voor. De voormalige burgervader Jean-Pierre Detremmerie en zijn rechterhand Guy Depauw voerden een vrij voluntaristisch beleid, toen Europa de provincie Henegouwen het 5B-statuut bezorgde in de jaren negentig van vorige eeuw. Een afspraak bij de burgemeester? Binnen het half uur zat je erbij en de rest van het verhaal werd bijzonder snel ingevuld. “We zijn dat 5B-statuut vorig jaar kortstondig (5 maanden) kwijt gespeeld, maar eind 2024 kregen we vanwege Europa een nieuwe erkenning”, zegt Guy Brutsaert die de zaken operationeel leidt bij IEG.
De nabijheid van Moeskroen is ook altijd een evidente troef geweest voor West-Vlaamse bedrijven. En dan zijn er de feiten: de grond is er veel goedkoper en de subsidies zoveel groter. Zegt Guy Brutsaert namens IEG: “De prijs per vierkante meter klokt bij ons af op 95 euro per vierkante meter. Bij de WVI kan dat oplopen tot het dubbele en bij Leiedal zelfs nog hoger dan het dubbele. Daar bovenop is er de mogelijkheid van subsidies. De Waalse overheid steunt onder bepaalde voorwaarden (zoals tewerkstelling creëren, innovaties verzekeren, nieuwe machines) voor een duwtje in de rug dat kan oplopen tot 12 procent van de investering. Daarnaast is er dus nog Europa dat ook tot 10 procent helpt afdekken. In totaal kan de steun dus oplopen tot boven de 20 procent.”
Keerzijde van de medaille
Het euforisch jaarrapport 2024 van IEG oogt globaal gezien mooi met in totaal bijna 10 hectare (96.000 vierkante meter) aan verkochte terreinen, 70.000 vierkante meter nieuwbouw, een totaalpakket van 175 miljoen euro aan investeringen (nieuwe investeringen of uitbreidingsinvesteringen) en 300 nieuwe jobs op 12 maanden tijd. Met West-Vlaamse bedrijven dus als absolute trekkers.
Maar er is ook een keerzijde aan dezelfde medaille. De zogenaamde ‘ijzeren voorraad‘ (potentieel aan beschikbare gronden) van de intercommunale oogt -net als in West-Vlaanderen trouwens – niet indrukwekkend. Dat zet logischerwijs een rem op nieuwe investeringen. “In de onmiddellijke regio (Moeskroen, Pecq-Estaimpuis met de nieuwe zone Pont Bleu, Waasten en Komen samen) hebben we momenteel nog een kleine 60 hectare beschikbaar, met dien verstande dat de zone van Waasten nog moet verkaveld worden”, aldus nog Guy Brutsaert. “Maar het is een feit dat elk aanbod (zoals nu in Estaimpuis en Pecq) als het ware uitgevochten wordt, met de West-Vlaamse bedrijven (tachtig procent van de nieuwe aanvragen) overduidelijk op kop.”
Stroom aan investeringen en jobs
De West-Vlaamse bedrijven zorgden in 2024 alleen al voor een stroom aan investeringen en nieuwe jobs in de IEG-regio, zoals blijkt uit onderstaande cijfers:
Above and Beyond: 12 miljoen euro, 35 nieuwe jobs
Xinnix: 10 miljoen euro, 15 nieuwe jobs
Novalux: 1 miljoen euro
Cintralux: 6,5 miljoen euro
Lietaer: 1,5 miljoen euro
Systemhouse: investeringsbedrag onbekend, 20 nieuwe jobs in de laatste 5 jaar
Matco Plastics: 3 miljoen euro, 15 tot 20 nieuwe jobs
Sioen Apparel: 10 miljoen euro, 18 nieuwe jobs
Mydibel: in totaal 100 miljoen euro, 80 nieuwe jobs
Mahieu Construct: 2,5 miljoen euro
Jolipet: 4 miljoen euro, 10 nieuwe jobs
foto: IEG