Monniken van Westvleteren maken zelf de oversteek naar Nederland

WESTVLETEREN - Binnenkort zullen de drie soorten Trappist Westvleteren (Blond, 8 en 12) in een groot aantal onafhankelijke Nederlandse slijterijen officieel verkrijgbaar zijn. De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren gaan namelijk op jaarbasis ongeveer 790 hectoliter, goed voor circa 240.000 flessen, naar Nederland uitvoeren. Door zelf het heft in handen te nemen willen de paters de woekerhandel in het bekende West-Vlaamse trappistenbier een halt toeroepen en terugdringen.

Dankzij de gestructureerde distributie zullen bierliefhebbers in Nederland het gegeerde trappistenbier bij de slijter aan een normale, eerlijke prijs kunnen aankopen. Op die manier willen de monniken de distributie beter spreiden, de markt transparanter maken en de illegale woekerhandel in Trappist Westvleteren op de Nederlandse markt terugdringen. Dit pilootproject loopt voor minstens een jaar en zal tussentijds geëvalueerd worden. In Nederland wordt vaderdag op 18 juni gevierd. Tegen die datum zou het West-Vlaamse trappistenbier in de winkelrekken van de vrije slijterijen moeten staan.

Enige bron van inkomsten

Volgens de regel van Sint-Benedictus moeten trappistenmonniken instaan voor hun eigen levensonderhoud door middel van handenarbeid. Vandaar dat de broeders van oudsher allerhande ambachtelijke bedrijvigheden ontwikkelden. Sinds 1839 wordt er binnen de muren van de Sint-Sixtusabdij bier gebrouwen. De inkomsten uit de verkoop van Trappist Westvleteren zijn bestemd voor het levensonderhoud van de monnikengemeenschap, de verloning van de mensen die in de abdij werken, het onderhoud van het klooster en de nodige investeringen. Wat overblijft gaat naar sociale en caritatieve doelen.

De verkoop van trappistenbier is de enige bron van inkomsten voor de abdijgemeenschap. Toch streven de monniken geen productie- of winstmaximalisatie na. Jaarlijks wordt in de Sint-Sixtusabdij slechts 7.500 hectoliter bier gebrouwen, gespreid over een 50-tal dagen. Bierbrouwen is namelijk niet hun hoofdactiviteit. Het leven van de broeders is in de eerste plaats een leven van gebed. In Westvleteren brouwen de monniken dus om te leven. Ze leven niet om te brouwen, zo luidt de boodschap vanuit de abdij.