Nieuws West-Vlaanderen Monument Vandekerckhove herstelt Noord-Frans oorlogsmausoleum in zijn volle ornaat

Monument Vandekerckhove herstelt Noord-Frans oorlogsmausoleum in zijn volle ornaat

Monument Vandekerckhove herstelt Noord-Frans oorlogsmausoleum in zijn volle ornaat

INGELMUNSTER – De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) met zijn regiokantoren in Ieper en Arras en hoofdkantoor nabij Londen, slaat de handen in elkaar met twee Vlaamse bedrijven: Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster en architectenbureau Bressers Erfgoed (Gent). Beide bedrijven zullen samen instaan voor de algehele restauratie van het Thiepval Memorial aan de Somme (Frankrijk). Het 45 meter hoge Franse monument is volledig verdwenen achter enorme stellingen en zal in juni 2022 terug in glorie worden heropend. Monument Vandekerckhove is het bedrijf van de familie Depoorter en wordt tot buiten de eigen landsgrenzen erkend en geroemd voor zijn restauratiewerken van historische gebouwen, zoals ook met de Lakenhallen in Ieper.  

Het is niet uitzonderlijk dat de Commonwealth War Graves Commission over de landsgrenzen werkt voor dergelijke grootschalige projecten. De organisatie draagt zorg voor de 1.7 miljoen mannen en vrouwen die het leven lieten tijdens de twee Wereldoorlogen en heeft sites in meer dan 150 landen. Meer dan 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog, heeft de CWGC een unieke expertise in tuinbouw en conservatie van erfgoed opgebouwd.

Met zorg haar erfgoed beheren is met klem dé prioriteit voor de CWGC, maar dat geldt ook voor Monument Vandekerckhove en Bressers Erfgoed, die het icoon van de Slag van de Somme restaureren. Thiepval Memorial herdenkt 72.000 strijdkrachten die het leven lieten tijdens deze slag. CWGC Director General, Barry Murphy, zegt: “We kijken ernaar uit om samen te werken met onze partners Monument Vandekerckhove en Bressers Erfgoed, om de essentiële restauratiewerkzaamheden te voltooien, zodat nieuwe generaties geïnspireerd kunnen worden door de ongelooflijke verhalen van degenen die op deze muren worden genoemd, evenals door de architectonische pracht van dit door Sir Edwin Lutyens ontworpen meesterwerk.”

Volle glorie

Monument Vandekerckhove, dat momenteel ook de restauratie van de Ieperse Lakenhallen uitvoert, is specialist in het restaureren van bouwwerken met erfgoedwaarde en vindt hierbij steevast een balans tussen authentieke en hedendaagse bouwmethodes- en technieken. Ook architectenbureau Bressers Erfgoed, die onder meer de Sint-Baafs kathedraal te Gent aanpakte, zet in op een specialisatie in erfgoed met nadruk op ambacht en vakkundigheid. Het succes van de samenwerking met de Commonwealth war Graves Commission werd in het verleden reeds bewezen wanneer CWGC begraafplaatsen ‘Potijze Chateau Lawn Cemetery’ en ‘Potijze Chateau Grounds Cemetery’ in de Ieperboog werden gerestaureerd.

Willy Van Noten, managing director bij Monument, zegt: “Na verscheidene succesvolle samenwerkingen met de CWGC om hun unieke historische sites in Frankrijk en België te restaureren, zijn wij opnieuw enorm trots en vereerd om deel te mogen uitmaken van de restauratie van deze monumentale wereldbekende site Thiepval in Frankrijk. Group Monument is toegewijd om deze site in zijn volle glorie te restaureren. Deze restauratiecampagne focust op de afwatering van het gebouw en het waterdicht maken. Daarnaast hernemen we integraal het voegwerk en fixeren we de bakstenen buitenschil met duizenden ankers. Op de planning staat ook de restauratie van de natuursteenelementen, waaronder de naampanelen en het plaveisel. Thiepval Memorial zal volledig gerestaureerd zijn tegen juni 2022.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.