Nichebedrijf Handsaeme zorgt voor fris geluid in Barcelona

IZEGEM - Op de ITMA-beurs in Barcelona -de grootste beurs ter wereld voor textielmachines van alle allooi- profileerde het familiebedrijf Handsaeme zich als een frisse verschijning. De kmo levert machines die instaan voor de afwerking (oprollen, verpakking, verzegeling, enzovoort) aan de industrie (50 procent textiel, 25 procent houtbewerking en 20 procent bouw). 

Handsaeme bewees in Barcelona hoe een relatief klein bedrijf toch verrassend innovatief kan uitpakken. Op de beursstand toonde het nichebedrijf zijn nieuwste uitvinding: een hyper gesofisticeerde oprolmachines voor de tapijtsector. De in eigen huis ontwikkelde machine zorgt er voor dat tapijten keurig en smetteloos worden opgerold. Zonder nodeloze vervormingen zeg maar en handig te stapelen bij transport. "Onze R&D-afdeling, 7 man sterk, heeft hier een jaar op gewerkt", aldus commercieel manager Geert Libbrecht. "De uitdaging bestaat er telkens opnieuw in om innovatief te zijn, en in de praktijk wil dat zeggen dat je oplossingen zoekt voor wat de klant vraagt en graag heeft."

Handsaeme (6 miljoen euro omzet, 40 werknemers) is een familiebedrijf in de derde generatie. Vandaag is Olivier Handsaeme de CEO. De West-Vlaamse tapijtbedrijven, groot en klein, hebben de weg naar Izegem al lang gevonden. Daarnaast neemt export een belangrijke plaats in met klanten in ruim dertig landen. Dat vooral dan de Turken de innovatieve West-Vlaamse machines al te graag kopiëren is een vaststelling die CEO Olivier Handsaeme niet al te zeer aan zijn hart laat komen. "Het bewijst meteen dat we in de spits lopen qua innovatie", zegt de CEO. "De Turken brengen nog overwegend semi-automatische afhandelingsmachines op de markt, terwijl ons nieuwste aanbod volledig geautomatiseerd is."