Nieuws West-Vlaanderen Nieuw Kortrijks investeringsfonds Calimero snelt kmo’s ter hulp met geld en advies

Nieuw Kortrijks investeringsfonds Calimero snelt kmo’s ter hulp met geld en advies

Nieuw Kortrijks investeringsfonds Calimero snelt kmo’s ter hulp met geld en advies

KORTRIJK – Goed nieuws voor kmo’s uit West-Vlaanderen die op zoek zijn naar fondsen, en ook begeleiding of advies waar nodig. De Calimero Group is een nieuw investeringsfonds uit Kortrijk voor Vlaamse kmo’s. Recent opgericht om vooral te investeren in de klassieke bedrijven. Een beetje atypisch, maar wel een heel bewuste strategie om de Vlaamse economie te ondersteunen, zo heet het. Opvallend is ook dat ze niet alleen kapitaal aanbieden. De man achter Calimero is Gino Lippens.

Calimero Group is een nieuwe investeringsgroep uit Kortrijk die zich richt tot beloftevolle ondernemers. Uniek is dat de groep meer dan enkel kapitaal aanbiedt. Naast een participatie kunnen kmo’s ook rekenen op managementondersteuning die zowel strategisch als operationeel kan zijn. Zo wil Calimero op een duurzame manier zijn schouders zetten onder Vlaamse kmo’s.

We create small giants” is de slogan van de nieuwe investeringsgroep. Het doel is om kmo’s met een mooi potentieel te helpen met alle facetten van groei. Een financiële participatie is de bekendste oplossing. Opvallend hierbij is dat de focus ligt op de meer klassieke bedrijven. “Er is heel wat kapitaal te vinden voor IT-start-ups met internationaal potentieel, maar ons is het echt te doen om de typisch Vlaamse kmo’s want zij hebben heel wat ambitie en groeimarge”, aldus Gino Lippens, de man achter Calimero. “We zetten graag onze schouders onder de motor van onze eigen economie. Als kmo’s hun groeiambities willen waar maken, is er ook meer nodig dan kapitaal alleen.”

Nood aan een plan

Na zelf verschillende bedrijven te hebben opgericht en met verschillende groeicoaches te hebben gewerkt, stelde Gino Lippens vast dat bij de meeste kmo’s dezelfde fouten worden gemaakt. Hierdoor blijven ze te lang hangen in de opstartfase. “Je kan dan wel groots denken, maar om groots te worden heb je ook een stevige organisatie en goed plan nodig”, vindt Lippens. Daarom hechten we evenveel belang aan de financiële participatie als aan de managementondersteuning.”

De structuur binnen Calimero Group is dan ook anders dan bij klassieke investeringspartijen, waar bijna alles rond het financiële verhaal draait. “Wij willen onze kmo’s permanent bijstaan op vlak van finance, HR, legal en marketing”, zegt Gino Lippens. “We bieden een compleet managementteam aan dat bestaat uit zowel strategische profielen als uitvoerende mensen. We laten niets aan het toeval over om onze participaties bij te staan tijdens het groeiproces. We willen voor de kmo eigenlijk een groeicoach en investeerder zijn in één en dezelfde beweging.”

Eenvoudige voorwaarden

“Onze basisvoorwaarden zijn eenvoudig”, stelt Gino Lippens nog. “We zoeken beloftevolle en winstgevende kmo’s met een doorontwikkeld businessmodel. Ondernemers die hulp willen én meer zoeken dan kapitaal alleen. Want ondanks we vol voor groei gaan, zullen we geen druk zetten om koste wat kost exponentieel te gaan. We kiezen voor een stevige en solide basis waarop een mooi bedrijf kan gebouwd worden. Bedrijven binnen onze groep halen een managementstructuur en extra kapitaal onmiddellijk in huis. Zo willen we beloftevolle ondernemingen door de moeilijke startfase trekken. En eenmaal ze klaar zijn om uit te vliegen, laten we ze los om naar de volgende bergtop te trekken.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.