Nieuws West-Vlaanderen Nieuwe beurs ‘Feest van het Boek’ landt in Kortrijk Xpo

Nieuwe beurs ‘Feest van het Boek’ landt in Kortrijk Xpo

Nieuwe beurs ‘Feest van het Boek’ landt in Kortrijk Xpo

KORTRIJK – Na maanden van onzekerheid over het al dan niet voortbestaan van de Boekenbeurs, is de knoop doorgehakt. De Vlaamse uitgevers scharen zich achter een nieuw concept onder de noemer ‘Feest van het Boek‘. De beurs gaat van start in Kortrijk Xpo. De stad Kortrijk, Leiedal, de provincie West-Vlaanderen en Kortrijk Xpo hebben de krachten verenigd om de buit binnen te halen, en met succes. Volgens insiders heeft ook uitgeverij Lannoo een voortrekkersrol gespeeld en al zijn gewicht in de schaal gegooid. Kortrijk hoopt zich nu ook te ontpoppen tot een literaire stad.  

Vanaf het najaar van 2021 strijkt ‘Feest van het Boek’ neer in Kortrijk Xpo. Na financiële problemen bij organisator Boek.be, stond de alombekende boekenbeurs over te nemen. Nu zal een nieuwe formule plaatsvinden. De provincie West-Vlaanderen zette er zijn schouders onder, samen met de stad. De komende edities zullen in Kortrijk plaatsvinden, met een eerste voorproefje in het najaar van 2021.

Het project zal op àlle vlakken innovatief zijn en wil de magie voor boeken terug op de kaart zetten. Er wordt maximaal ingezet op beleving. De intentie is om het boek te promoten, auteurs met lezers te verbinden, leesplezier te bevorderen, prijzen uit te reiken, creativiteit te stimuleren en nog zoveel meer. Bezoekers van het nieuwe event moeten in nauw contact kunnen staan met de auteurs. Er zal worden samengewerkt met meer dan 500 auteurs die fysiek of digitaal naar het Feest van het Boek zullen komen. Maar ook een inhoudelijke verbreding komt aan bod: van literatuur naar filmvoorstellingen, tentoonstellingen, digitale voordrachten, muzikale optredens.

Ingebed in de stad en regio

Qua vernieuwing kan in elk geval ook de keuze van locatie tellen: mét overtuiging kozen de uitgevers voor Kortrijk als nieuwe thuisbasis voor hun project.  Uiteraard vanwege de uitstekende geschiktheid van de venue Kortrijk Xpo met ruime expohallen, goede toegankelijkheid,  grote parkings en een auditorium met 500 zitplaatsen op tribune voor lezingen allerlei.

Maar via een uitgebreid programma van randevents wil men dynamisch connecteren met de stad Kortrijk en de regio: niet alleen met het literaire Woordfestival Memento, maar tevens met diverse kleine en grote stadsinitiatieven. Onder meer door bezoekers door de stad naar cultuurhistorische ‘boekenpunten’ te laten trekken met een online en offline spel dat samen met de Howest zal ontwikkeld worden. Tenslotte zal ook verbinding gemaakt worden met het kennisfestival West-Vlaanderen.

Bedoeling is uiteindelijk dat elke doelgroep zich aangetrokken voelt (kinderen, jongeren, millennials, babyboomers) tot de diverse boeken-evenementen: zowel in de expohallen, als in de stad als in de boekhandels.  Feest van het Boek is immers vastberaden om van de stad en de regio een échte ‘schrijvers-hub’ te maken.

Kansen voor toerisme

Kortrijk Xpo heeft ervaring met grote beurzen. “Maar het Feest zal zich niet beperken tot Hoog Kortrijk”, zegt Ruth Vandenberghe, burgemeester van Kortrijk. “Als je weet dat de boekenbeurs in Antwerpen twee jaar geleden nog 124.000 bezoekers lokte, dan weet je ook dat hier gouden kansen liggen voor onze toeristische sector, onze horeca. Het Feest van het Boek wordt een mooi verhaal voor de stad en de regio.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.