Elia Prinses Elisabeth

Nieuwe energiepark ‘Prinses Elisabeth’ moet wereldprimeur worden

OOSTENDE - Netbeheerder Elia heeft het ontwerpplan voorgesteld van wat het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld wordt. Het Prinses Elisabeth Eiland zal zowat 45 kilometer buiten de kust komen te liggen en wordt het schakelpunt tussen de offshore windparken van de tweede offshore wind zone (met een maximale capaciteit van 3,5 GW) en het hoogspanningsnet aan land. Het energie-eiland wordt ook de eerste bouwsteen van een Europees elektriciteitsnet op zee dat als centrale hub kan dienen voor nieuwe interconnectoren met Groot-Brittannië of Denemarken. Het eiland is een innovatief hoogstandje dat België andermaal op de kaart zet als pionier in offshore energie en ons land minder energie afhankelijk moet maken.

 

Het marien ruimtelijk plan (2020-2026) voorziet in de ontwikkeling van een nieuwe windproductiezone voor de kust, de zogenaamde Prinses Elisabethzone. Volgens de Belgische elektriciteitswet is Elia verantwoordelijk om hiervoor de nodige uitbreidingen aan het transmissienet te realiseren op basis van een concept dat door de bevoegde ministers moet goedgekeurd worden. Het conceptplan van het eerste energie-eiland is nu klaar en de aanbestedingsprocedure is in voorbereiding.

Europese draaischijf

Elia heeft het over een wereldprimeur in de Noordzee. Het Prinses Elisabeth Eiland wordt het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld. Het wordt een innovatief hoogstandje dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert. De hoogspanningsinfrastructuur
op het eiland zal de exportkabels van de windparken uit de Prinses Elisabeth zone bundelen en wordt tegelijk een hub voor toekomstige interconnectoren met Groot-Brittannië (Nautilus) en/of Denemarken (TritonLink). Het gaat om zogenaamde hybride interconnectoren die een dubbele functie hebben en dus efficiënter zijn. Ze zorgen niet alleen voor stroomuitwisseling tussen landen maar zullen ook verbonden zijn met gigantische offshore windparken in de Noordzee die ons land van grote volumes hernieuwbare energie voorziet.

Plan 2040

Het energie-eiland zal voornamelijk transmissie-infrastructuur bevatten. Om alle toekomstige offshore installaties te verbinden met het Belgische hoogspanningsnet komen rond het eiland 300 kilometer aan wisselstroomkabels en 60 kilometer aan gelijkstroomkabels. Het energie-eiland kan rekenen op middelen uit het covid herstelfonds dat België door de Europese commissie heeft laten goedkeuren en waarvoor een subsidie van ongeveer 100 miljoen euro toegekend moet worden.
De aanbestedingsprocedure voor het eiland is lopende, net als de uitwerking van het milieu effecten rapport, de voorbereiding van de vergunningsprocedure en de aanvraag voor een domeinconcessie. De bouw zou starten in 2024 en medio 2026 afgerond zijn. Door de capaciteit van wind op zee te verviervoudigen tegen 2040 versterken we onze energieonafhankelijkheid, verlagen we onze facturen en
verminderen we de CO2-uitstoot, zo heet het bij de bevoegde instanties.