Hangar K CEO 19

Nieuwe voorman Hangar K kijkt terug op zijn eerste honderd dagen

KORTRIJK - 100 dagen na zijn benoeming als nieuwe CEO van Hangar K in Kortrijk blikt Vincent Vanderbeck tevreden terug. De droom om van Hangar K de belangrijkste tech hub van Vlaanderen te maken, wordt alsmaar concreter, heet het officieel. Eén van de grote uitdagingen bestond erin om de bezetting op te krikken. Daar blijft werk aan de winkel. Hangar K, opgericht in 2017, is een Kortrijkse co-creatiehub en een open ecosysteem dat innovatieve spelers samenbrengt onder één dak. Aan de basis ligt een partnership tussen Barco, Unilin, de Cronos Group, Howest, Kulak, Stad Kortrijk, Start it @KBC, UGent en Vives.

Als chief catalyst probeert Vincent Vanderbeck grote bedrijven te linken aan start-ups. “Alleen zo kan je open innovatie stimuleren”, vindt hij. “Door die twee werelden samen te brengen, geef je nieuwe ideeën een kans. Zonder Hangar K hadden Bureau Vijftig en Play it Safe bijvoorbeeld nooit samengewerkt. Vandaag bouwen het marketingbureau voor 50-plussers en het game-based leerplatform samen aan een project voor VDAB. Moonmonster Studios is ook een goed voorbeeld. De Nationale Loterij zette met studenten van Howest DAE een project op waaruit Moonmonster Studios gegroeid is, dat games ontwerpt. Zo wil ik hier nog een aantal starters zien. We zullen de samenwerking met hogescholen en universiteiten in Kortrijk dus nog verder uitbouwen, kwestie van het ondernemerschap te stimuleren bij laatstejaarsstudenten.”

Focus op drie sectoren

Vanderbeck voedt de samenwerking tussen de verschillende bewoners van Hangar K, nodigt geregeld experts uit om te komen spreken en zorgt ervoor dat de interne kennisuitwisseling een prominente plaats krijgt.

Dat is de basis die de ambities voor de komende drie jaar moet waarmaken. “We willen het aantal start-ups bij Hangar K jaar na jaar verdubbelen”, zegt Vanderbeck. Hij ziet drie belangrijke domeinen waar Hangar K moet op focussen: Games, industrie 4.0 en de maakindustrie. “Met de beste gameschool ter wereld in Kortrijk en al het talent dat daaruit voortvloeit, willen we een belangrijke voedingsbodem worden voor start-ups die werken rond gametechnologie”, zegt de nieuwe CEO. "Naast Moonmonster Studios biedt Hangar K nu al onderdak aan game-ontwikkelaars Rhinox en The Goosebumps Factory.

West-Vlaanderen ontpopt zich de jongste jaren bovendien als hub voor het digitaliseren van industriële processen, getuige de recent geopende labs van UGent en Kulak in Kortrijk en Brugge rond industrie 4.0. “Hangar K-resident Tractonomy werkt met robotics", aldus de voorman van Hangar K. "We willen nog meer gelijkaardige profielen aantrekken en de place to be worden voor starters die met robotica en machine learning bezig zijn.” Tenslotte wil Hangar K samen met het Industrial Design Center van UGent en Howest een plaats bieden aan starters in de maakindustrie, zoals Fakerspace.