windmolens op zee

Noordzee krijgt grootste windmolens ooit

OOSTENDE - Dredging International, GeoSea en Tideway (dochterondernemingen van DEME) hebben belangrijke contracten binnengehaald voor het SeaMade Offshore windpark in België. Ook het West-Vlaamse Aspiravi is bij de deal betrokken. Het project bereikte deze week haar financiële closing, goed voor een tegenwaarde van 1,3 miljard euro.
SeaMade is een combinatie van twee offshore windprojecten in België, voorheen bekend onder de namen Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW). Voor dit project worden 58 windturbines geïnstalleerd op 40-50 km voor de kust van Oostende. Dit is te vergelijken met de capaciteit van een kleine nucleaire centrale, zoals Doel 1. Een half miljoen gezinnen moeten baat hebben bij de bijna zestig nieuwe molens in zee. De contracten omvatten een hele reeks operaties. De windturbines hebben een 'naafhoogte' van 109 meter en een rotordiameter van 167 meter en zijn de grootste die tot nu toe in de Belgische Noordzee werden geïnstalleerd.
De twee windmolenparken van SeaMade (Mermaid en Seastar) krijgen elk een eigen offshore substation dat de geproduceerde elektriciteit verzamelt en omzet van 33 kV naar 220 kV en vervolgens exporteert naar het net. De windparken worden aangesloten op het Belgische net met twee 220 kV onderzeese hoogspanningskabels.
De offshorewerken zullen in de zomer van 2019 van start gaan. Beide windparken moeten vóór eind 2020 operationeel zijn. De contracten die aan DEME werden toegekend, hebben een totale waarde van ongeveer 500 miljoen euro. DEME haalde volgens de laatst beschikbare cijfers een omzet van 2,37 miljoen euro geconsolideerd.