Novy-facade-5

Novy krijgt een Amerikaanse Nasdaq-moeder

KUURNE - De machtige Amerikaans groep Middleby (2,1 miljard euro omzet) uit de staat Illinois koopt de West-Vlaamse dampkappenproducent Novy. Volgens de krant De Tijd, die het nieuws naar buiten brengt, bedraagt het prijskaartje meer dan 200 miljoen euro.

De aandeelhouders van Novy zochten al een tijdlang een nieuwe partner voor het bedrijf, dat in de handen zat van de investeringstak van BNP Paribas Fortis (33,7%), het investeringsfonds Sofindev (30,8%), de familie Colruyt (18,1%), de oprichtersfamilie Lannoy en het management. Het Amerikaanse Middleby haalt Novy nu naar zich toe voor de neus van onder meer van de investeringsfondsen Gilde en Naxicap, zo weet De Tijd te melden.

Amerikaanse reus

Middleby is een Amerikaanse reus die gespecialiseerd is in ovens, dampkappen en ijsmachines, maar ook toestellen voor industriële keukens. De groep heeft in totaal zo'n 80 premiummerken in portefeuille. Bij de bekendste merken zitten Viking, TurboChef, Bluezone (dampkappen), Pitco (frietketels) en, in Europa, de Aga-ovens.

De Amerikaans groep zie tin Novy een verlengstuk én een opportuniteit en wil de West-Vlaamse topproducten op de Amerikaanse en Britse markt introduceren. De groep uit Illinois, vorig jaar goed voor een omzet van 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro), noteert op de Nasdaq-beurs en heeft een marktwaarde van 10 miljard dollar.

Bedrijf met traditie

Novy is gespecialiseerd in geruisloze en vrij innovatieve afzuigkappen die zich versmelten in het design van keukens, maar ook in kookplaten. Het Kortrijkse bedrijf is in zijn sector marktleider in ons land met 28% marktaandeel. in 2020 was de groep uit Kuurne goed voor een geconsolideerde omzet van 68 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van zo'n 17 miljoen.

Novy heeft 114 jaar op de teller staan. Het West-Vlaamse bedrijf werd in 1907 opgericht door wielrenner en fietsenhersteller Hilaire Lannoy. Toen die in 1914 als wielrenner stopte, zette hij in Kortrijk een fietsgroothandel op. Hij begon de tweewielers ook meteen te fabriceren. Eind jaren 20 werd het gamma uitgebreid met motorfietsen. In 2007, een eeuw na zijn oprichting, werd de laatste fiets geassembleerd. Novy had toen al de omschakeling gemaakt naar keukenapparaten.