Nieuws West-Vlaanderen Ondernemers Patrick Maselis en Thomas Baert schrijven mee aan een groots China boek

Ondernemers Patrick Maselis en Thomas Baert schrijven mee aan een groots China boek

Ondernemers Patrick Maselis en Thomas Baert schrijven mee aan een groots China boek

KORTRIJK – Johan Mattelaer, uroloog op rust en sindsdien vooral auteur van boeken, heeft een kei van een boek op de markt gebracht: A Belgian passage to China (1870-1930). Daarin wordt de rol van ons land in de politieke, economische en sociale wordingsgeschiedenis van China uitvoerig uit de doeken gedaan, geïllustreerd met op zijn zachtst gezegd bijzonder merkwaardig fotomateriaal. Twee West-Vlaams topondernemers en China-kenners schreven mee aan dit merkwaardige chef d’oeuvre.   

De rode draad door het boek is dubbel: de geschiedenis van China wordt verteld samen met de rol die de Belgische ondernemers en ingenieurs daarin gespeeld hebben. Denk onder meer aan de aanleg van tramlijnen en treinsporen, maar evengoed aan de bouw van de eerste volwaardige elektriciteitscentrales op Chinese bodem. Er mag ook gewezen worden op de aanwezigheid van Vlaamse dokters die aan het begin van de twintigste eeuw de medische opvolging ter plaatse hielpen verzorgen.

Johan Mattelaer deed bij zijn grondige opzoekingswerk ook beroep op de parate kennis van twee West-Vlaamse topondernemers. Patrick Maselis, van de gelijknamige voedingsgroep uit Roeselare, is een wereldreiziger die zich ook China-expert mag noemen. “Patrick Maselis heb ik bij het boek betrokken, vooreerst omdat het een goede vriend van me is en verder vooral omdat hij een uniek inbreng heeft met zijn bijdrage over de filatelie in die tijd”, aldus Johan Mattelaer. “Hij is immers voorzitter van de wereldfilatelie met zetel in Monaco.”

Grote West-Vlaamse verdienste

Ook Thomas Baert (CFL Flooring, Lamett) werd met recht en reden gevraagd een bijdrage te schrijven. Hij tekende ruim tien jaar terug voor één van de grootste Belgische investeringen ooit in China, met de bouw van een state-of-the art fabriek voor houtverwerking. “Hij werd gevraagd om een met een jonge dynamische blik naar de toekomst van China te kijken, en wie kon dit beter dan Thomas Baert?”, aldus Johan Mattelaer.

Thomas Baert wijst in zijn bijdrage onder meer op de meer recente grote China-verdiensten die heel wat West-Vlaamse bedrijven en/of organisaties
hebben. Denk aan Barco, Televic, de Haven van Zeebrugge, Vandewiele, Vyncke, LVD of aan Volcke Aerosol Company en Goodmark (van de familie Volcke).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.