rode staker

Ondernemers snappen geen snars van vakbondsstakingen

KORTRIJK - De West-Vlaamse bedrijfsleiders reageren vol onbegrip op de nationale stakingsdag van maandag en bestempelen toekomstige stakingdagen totaal onbegrijpelijk. Dat lieten ze weten via hun spreekbuis VOKA West-Vlaaderen. De vakbonden vragen meer loon naar werk in deze moeilijke tijden van voortdurende prijsstijgingen. Eén zaak stond vast: in West-Vlaanderen was er alvast weinig stakingsbereidheid.  

Voka West-Vlaanderen stelde in het algemeen een beperkte actiebereidheid vast op de vloer van de West-Vlaamse ondernemingen. Enkele grote bedrijven in onze regio werden daarentegen wél sterk getroffen. Ondanks de beperkte hinder zadelt de actiedag onze economie op met verdere schade en komt de concurrentiekracht van onze bedrijven verder onder druk te staan. De vakbonden kondigen nu al een hete sociale herfst aan. Onbegrijpelijk, vindt Voka West-Vlaanderen.

“De actiedag van de vakbonden valt in deze crisistijden niet uit te leggen", aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. "De concurrentiekracht van onze bedrijven staat al zwaar onder druk. Deze actiedag is contraproductief en veroorzaakt opnieuw hinder voor onze economie. Vooral de situatie op de nationale luchthaven is onaanvaardbaar en tast het internationale imago van ons land aan. Bonden, werkgevers en de regering moeten dringend samen aan tafel gaan, om nieuwe acties later dit jaar te voorkomen.”

Voka West-Vlaanderen hield maandagochtend een rondvraag bij bedrijven in de regio. Enkele bedrijven ondervonden last van de actiedag, bijvoorbeeld door deelname van een aantal medewerkers aan de nationale betoging of door hinder op het openbaar vervoer. Die bedrijven moesten intern de bedrijfsactiviteiten stilleggen of aanpassen. De actiebereidheid van medewerkers was over het algemeen beperkt, al verschilde de situatie sterk van bedrijf tot bedrijf. De hinder in nationale instanties, zoals Brussels Airport, en op het openbaar vervoer daarentegen is uitermate groot.

Concurrentievermogen op de helling

De concurrentiekracht van de ondernemingen in België staat zwaar onder druk door de automatische loonindexering. De loonhandicap met onze buurlanden loopt alleen maar verder op en zal straks 6% bedragen. Dat heeft gevolgen, blijkt uit een enquête van Voka. Specifiek bij de grote bedrijven valt op dat 17% overweegt om activiteiten deels te delokaliseren. Mensen tewerkstellen in België wordt eenvoudigweg te duur om nog te kunnen concurreren met ondernemingen uit het buitenland.

De oproep van de vakbonden om ook in het najaar stakingsacties te organiseren, is onbegrijpelijk. “We hebben in dit land actie nodig om de tewerkstellingsgraad te verhogen en de competitiviteit van de ondernemingen te ondersteunen", besluit Bert Mons. "Laat ons dáár gezamenlijk de focus op leggen. De sociale rust moet terugkeren: dat kan het beste door samen aan tafel te gaan zitten.”