Oostende jobbeurs 22

Oostende jobevent bewijst dat fysieke beursconcept nog aanslaat

OOSTENDE - Deze week vond in de de COREtec Dôme in Oostende een grote Job- en Opleidingenbeurs plaats. De beurs was een initiatief van VDAB in samenwerking met basketbalclub Filou Oostende en Economisch Huis Oostende. Circa 70 werkgevers gingen er op zoek naar nieuwe medewerkers. Voor de honderden aanwezige werkzoekenden was het een ideale gelegenheid om op één locatie en tijdens een paar uur tijd meerdere sollicitatiegesprekken te voeren of om zich in te schrijven voor een opleiding op maat.

Ook in regio Oostende blijft de vraag naar arbeidskrachten op een heel hoog peil. In de afgelopen 12 maanden werden er 5.789 vacatures door werkgevers rechtstreeks aan VDAB gemeld. Eind oktober stonden nog 1.204 vacatures open. Tegelijk telde de regio Oostende 4.612 werkzoekenden zonder werk. Om de brug te slaan tussen de werkgevers en de werkzoekenden, organiseerde VDAB een grote Job- en Opleidingenbeurs in samenwerking met Filou Oostende en het Economisch Huis Oostende.

Tijdens de beurs gingen een 70-tal werkgevers op zoek gaan naar nieuwe medewerkers. Ongeveer de helft van de aanwezige bedrijven kwamen uit de horeca-, dienstencheque- en retailsector. De overige werkgevers behoorden tot heel diverse sectoren: tuinbouw, bouwsector, defensie, zorgsector, politie, maatwerkbedrijven of de industrie. De waaier aan aangeboden jobs was dan ook heel uitgebreid. Er waren bovendien zowel vacatures voor vaste jobs als vacatures voor flexijobs en studentenjobs.

Contacten leiden naar jobs

Volgens Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen is het ook in deze digitale tijden belangrijk om gelegenheden te creëren waarbij werkgevers en werkzoekenden elkaar fysiek en in goede omstandigheden kunnen ontmoeten. "Zo’n goed georganiseerde jobbeurs is voor beide partijen een heel efficiënte manier om in een kort tijdsbestek meerdere interessante contacten te leggen, contacten die op hun beurt leiden tot heel wat bijkomende tewerkstelling", aldus De Clercq.

Naast solliciteren bij de aanwezige bedrijven, konden de werkzoekenden tijdens hun bezoek aan de beurs verschillende workshops volgen. Zij kregen ook informatie over de brede waaier aan opleidingsmogelijkheden in de regio, gaande van keuken- en baropleidingen over schoonmaakopleidingen tot opleidingen PLC en 3D-printen. Van sommige opleidingen konden ze zelfs meteen eens proeven in de virtuele spuitcabine of tijdens het virtueel metselen.