Nieuws West-Vlaanderen Oostende wil ‘blauwe economie’ verankeren via Ostend Science Park

Oostende wil ‘blauwe economie’ verankeren via Ostend Science Park

Oostende wil ‘blauwe economie’ verankeren via Ostend Science Park

OOSTENDE – Universiteit Gent (UGent), POM West-Vlaanderen en het autonoom gemeentebedrijf Haven Oostende (AGHO) hebben de nv Ostend Science Park opgericht. Met deze gemeenschappelijke vennootschap willen de drie partners de blauwe economie en het marien en maritiem onderzoek in Oostende verder verankeren.

Met de oprichting van Ostend Science Park zetten de drie partners alweer een nieuwe stap. De Greenbridge-site wordt nu verder ontwikkeld om ondernemingen de kans te bieden om vlakbij de onderzoekers en de faciliteiten hun business uit te bouwen. “Dit gaat verder dan de loutere uitbouw van onderzoekscapaciteit in West-Vlaanderen”, duidt Jean de Bethune, voorzitter van de POM, zijn participatie. “Met het Ostend Science Park creëren we de brug tussen onderzoek en onze kmo’s, die daardoor versneld tot concrete high end producten kunnen komen.”

Dirk Declerck, gedelegeerd bestuurder van Haven Oostende, ziet het zo: “Dit is geen eindpunt, maar wel een belangrijke stap in een proces om in Haven Oostende verder de blauwe economie te ondersteunen. Deze industrietak biedt unieke toekomstperspectieven voor de Haven zelf en voor bijkomende bedrijvigheid en eraan verbonden tewerkstelling in Oostende”.

Logistieke uitvalsbasis

Plassendale I vormde reeds jaren de thuisbasis voor de Greenbridge-incubator, waar UGent, POM en Haven elkaar ook al vonden. Vandaag is ook het maritiem onderzoekscentrum van Maritieme Toegang in volle opbouw. UGent versterkt het onderzoeksluik met de aanwezigheid van onderzoeksgroepen en -labo’s in de incubator, geruggesteund door een uitgebreid UGent-consortium rond marien en maritiem onderzoek.
De afgelopen jaren werkte POM West-Vlaanderen het model van Fabriek voor de Toekomst Blue Energy uit, waarbij alle krachten worden gebundeld om deze groeiende economie verder gestalte te geven in West-Vlaanderen. Oostende is de logische uitvalsbasis, gegeven de uitdrukkelijke keuze van de haven om zich te ontpoppen tot uitvalsbasis voor de offshore-industrie. Met de uitbouw van onderzoekslabo’s en testfaciliteiten willen de partners van de Fabriek voor de Toekomst de Vlaamse kmo’s alle kansen bieden om nieuwe producten voor deze toekomstgerichte business te ontwikkelen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.