Nieuws West-Vlaanderen Oostendse bedrijvenzone Plassendale promoot het circulaire denken

Oostendse bedrijvenzone Plassendale promoot het circulaire denken

Oostendse bedrijvenzone Plassendale promoot het circulaire denken

OOSTENDE – Met het nieuwe door Europa mee gefinancierde project ‘Upcycle Your Waste’ wil het Economisch Huis Oostende kmo’s verder stimuleren en acties opzetten die ervoor zorgen dat er innovatieve oplossingen voor een circulaire economie worden geïmplementeerd. Concreet wil het project ‘Upcycle Your Waste’ de afvalstromen van bedrijven binnen de zone Plassendale gezamenlijk in kaart brengen en de circulaire behandeling van deze afvalstromen verhogen.

‘Upcycle Your Waste’ is een gratis programma om kmo’s te ondersteunen bij het omgaan met afvalstromen en ongewenste bijproducten. Het doel is om dit afval om te zetten in nieuwe grondstoffen, de circulaire economie te ondersteunen en bij te dragen aan een duurzamere planeet. Tegelijkertijd stelt ‘Upcycle Your Waste’ bedrijven in staat om te besparen op aan afval gerelateerde kosten.
“De missie van het project en van het Economisch Huis Oostende is om kmo’s actief en stap voor stap te begeleiden naar circulaire oplossingen”, stelt schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn. “Het Economisch Huis Oostende wil bedrijven helpen met het neerhalen van organisatorische, technische, financiële, kennis- of andere barrières bij het implementeren van circulariteit. Daarom handelt ‘Upcycle Your Waste’ op lokaal niveau, in nauwe samenwerking tussen lokale bedrijven, onderzoekers en lokale autoriteiten.”

Uniek internationaal partnership

Om dit te bereiken, zal het programma op maat van de bedrijven gemaakte kennis leveren, praktische circulaire oplossingen demonstreren, efficiëntere afvalprocessen opzetten en de samenwerking tussen kmo’s en hun relevante belanghebbenden faciliteren. Onderzoekers en overheden uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en België werken samen in een uniek internationaal partnerschap. De komende twee jaar zullen de partners bedrijven in zes geselecteerde pilootregio’s helpen hun afval op te waarderen. Bovendien krijgen ze inzicht in de internationale kennis die tijdens het project is opgebouwd.

Hulp van het onderwijs

Het Economisch Huis Oostende is één van de acht partners in dit Europees project en zal gedurende een periode van twee jaar de bedrijven uit regio Oostende warm maken om deel te nemen aan ‘Upcycle Your Waste’. VIVES neemt deel in het project als kennispartner wat het Oostendse luik inhoudelijk en naar middelen versterkt. VIVES zal onder meer studenten ter beschikking stellen om het project te realiseren en het model van een uitwisselingsplatform voor recycleerbare producten en good practices uitwerken.
‘Upcycle Your Waste’ wordt gefinancierd door het Interreg 2 Zeeën-programma dat deel uitmaakt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Voor de realisatie van het Europese project is een budget van 560.187,5 euro voorzien. Oostende financiert mee voor 40 procent.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.