Ocean Bites 22

Oostendse OceanBites geroemd als bedrijf met groot impact op het milieu

OOSTENDE - Voor het zevende jaar op rij selecteerde de SE'nSE-jury (Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship Fund) vier beloftevolle jonge ondernemingen met een grote positieve impact op het milieu. De vier start-ups ontvangen in totaal 85.000 euro aan zaaikapitaal, in de vorm van ondergeschikte leningen. De Stichting voor Toekomstige Generaties verleent de financiële injectie. Het Oostendse OceanBites is één van de vier bedrijven die het verschil weten te maken inzake duurzaamheid.

OceanBites kweekt zeewier in waterbassins op het vasteland. Het zet zet zich in voor de duurzame teelt van zeewier op het vasteland dat later op ons bord terechtkomt. Zeewier is een plantaardige eiwitbron boordevol voedingsstoffen, vitaminen en antioxidanten die uiterst efficiënt groeit. Het is ook goed voor de planeet. Zeewier vervuilt het water en de lucht niet, het zuivert ze. Je hebt slechts weinig grond nodig om het te kweken en het mergelt de bodem niet uit. Zeewier heeft volgens experts ook een positief effect op de volksgezondheid en op de aanpak van voedselveiligheidsproblemen. Niets dan troeven dus.

Duurzaam proces

OceanBites is de creatie van de jonge ondernemers Hendrik Bekaert, Sander Steenacker en Claudia Garcia Alcalde. Hun doel is om grote hoeveelheden biomassa te kweken in bassins, waarbij de grond niet wordt verontreinigd en het zeewater dat door de bassins loopt tijdens het proces wordt gezuiverd. Zo willen ze zeewier leveren aan lokale restaurants die het product tot bij de consument brengen.

Het grote voordeel van het kweken van zeewier in bassins op het vasteland is dat je het niet met een boot moet gaan oogsten. Bovendien heb je meer controle over de kwaliteit en is dit zeewier het hele jaar door verkrijgbaar.

foto: Sander Steenacker en Hendrik Bekaert (midden op de foto)

Geld voor de groei

Dankzij de SE’nSE-lening zal het team van OceanBites het bedrijf sneller kunnen uitbreiden om de concurrentie een stap voor te blijven. Vandaag komt 99% van het verse zeewier dat op de Belgische markt wordt verkocht, uit het buitenland. Daarnaast willen de drie ondernemers het bedrag gebruiken om hun productie- en verkoopprocessen CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief te maken.