Nieuws West-Vlaanderen Hexagon en Liquidfloors ontwikkelen oude Bekaert-site tot bron van nieuw ondernemerschap

Hexagon en Liquidfloors ontwikkelen oude Bekaert-site tot bron van nieuw ondernemerschap

Hexagon en Liquidfloors ontwikkelen oude Bekaert-site tot bron van nieuw ondernemerschap

ZWEVEGEM – Op voorstel van minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering zopas haar principiële goedkeuring gegeven aan het ontwerp van het brownfieldconvenant Sobelcard in Zwevegem. Het Kortrijkse Liquidfloors van CEO Miguel Garcia en het Roeselaarse Hexagon van Jelle Vandendriessche hebben inmiddels de rechten verworven op de oude site, die ze nieuw leven willen inblazen. Op deze strategische locatie was het snel duidelijk dat dit bedrijventerrein een nieuwe uitdaging verdiende, zeggen beide partners.

Reconversie van dergelijke sites is de specialiteit van Hexagon en past volledig in hun filosofie van duurzaam en maatschappelijk verantwoord bouwen en ondernemen. De Bekaerstraat was reeds de thuishaven voor Liquidfloors. Toen de site te koop kwam vond Miguel Garcia in Hexagon de geknipte partner om samen de herontwikkeling aan te gaan. Gietvloerspecialist Liquidfloors wil er haar nieuwe hoofdzetel bouwen versterkt met een experience center. Rond het nieuwe hoofdkwartier wordt het businesspark ‘APART’ ontwikkeld om er aan 25 ambitieuze kmo’s uit de regio onderdak te bieden.

De brownfieldconvenant van de Vlaamse overheid motiveert vastgoedontwikkelaars om moeilijk te ontwikkelen sites, zogenaamde brownfields, om te vormen naar nieuwe inspirerende plekken voor wonen en werken. Door deze herontwikkeling wordt nieuw economisch leven in de buurt geblazen, nieuwe jobs gecreëerd en de sociale cohesie verhoogd.

Strategische ligging, groot potentieel

De site Sobelcard aan de Bekaertstraat/Harelbeekstraat in Zwevegem ligt er al jaren grotendeels leegstaand en verlaten bij. De site bevindt zich op een strategische locatie in de kern van Zwevegem, centraal tussen het nieuwe Gemeentepunt, het Sportpunt en het gemeentepark. De site vormt een overgang tussen industrie, wonen en recreatie. Het terrein heeft heel wat potentieel, maar is momenteel verwaarloosd, onderbenut en verontreinigd.

Het brownfieldconvenant voorziet in de herontwikkeling tot een toekomstgerichte en duurzame site voor bedrijvigheid met onder meer  bedrijfsgebouwen en een multifunctioneel kantoorgebouw met gemeenschappelijke voorzieningen. Het bestaande bedrijf Liquidfloors van CEO Miguel Garcia wordt geïntegreerd in de nieuwe ontwikkeling. Er zal daarbij veel belang gehecht worden aan de beeldkwaliteit langs de Bekaertstraat, een goede verkeersafwikkeling met respect voor de buurt en voldoende buffer- en infiltratiemogelijkheden voor de waterhuishouding. Na de sanering en de herontwikkeling zal het terrein op deze manier bijkomende ruimte creëren voor kleinschalige bedrijfsactiviteiten vlakbij de kern van Zwevegem, met respect voor de buurt.

Binnenkort volgt een inspraak- en informatieperiode. Gedurende die 14 dagen kunnen opmerkingen, aanbevelingen of bezwaren worden ingediend. Daarna kan dan de definitieve goedkeuring van het brownfieldconvenant volgen. Oplevering wordt voorzien in de zomer van 2022.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.