Nieuws West-Vlaanderen Patrick Reyntjens (GEOxyz) heeft een American dream

Patrick Reyntjens (GEOxyz) heeft een American dream

Patrick Reyntjens (GEOxyz) heeft een American dream

KORTRIJK, OOSTENDE – Het nichebedrijf GEOxyz van CEO Patrick Reyntjens, heeft grote ambities. Het heeft zijn vloot zopas nog maar eens uitgebreid, het heeft een nieuwe vestiging in de maak in Oostende, en het droomt ervan om ook in de Verenigde Staten door te breken. GEOxyz heeft een vloot kleine en grotere schepen die op zee inspecties uitvoeren en data verzamelen, onder meer met sonar- en GPS-technologie. 

De ‘Geo Ocean V’ is de nieuwste aanwinst en het 24e schip in de vloot van GEOxyz, het bedrijf van Patrick Reyntjens. De nieuwkomer heeft een grote bijzonderheid: het schip is milieuvriendelijk omdat het volledig elektrisch kan varen.

Het West-Vlaamse nichebedrijf bij uitstek, dat dik twintig jaar terug (1998) werd opgericht, stelt op vandaag al 200 medewerkers tewerk. Die jobs bevinden zich hoofdzakelijk op zee. Denk daarbij vooral aan inspectie opdrachten bij windmolenparken. Maar er wordt ook onder de zeespiegel tal van data verzameld die bedrijven uit de blauwe economie ten goede komen.

Passie omzetten in ondernemerschap

“Als liefhebber van watersporten en als zoon van een landmeter, verenigt GEOxyz mijn twee grote passies”, zei Reyntjens recent in een gesprek met de nieuwsbrief Flows. “Meten is weten, ook onder water. Wij werken zowel voor private offshorebedrijven als voor overheden. Momenteel hebben we opdrachten voor bijvoorbeeld een groot energie-eiland in Denemarken en een drijvende ‘windfarm’ in de Ierse Zee van de groep Total. In andere werelddelen steunen we op de logistiek van de klanten maar voor het werk van Noorwegen tot Noord-Afrika hebben we een eigen vloot.”

Kapitaal stuwt ambitie

Het gaat GEOxyx zakelijk voor de wind. “In deze hoogtechnologische dus kapitaalintensieve business, kunnen we rekenen op Vybros”, aldus nog Reyntjens bij Flows. “Dat investeringsfonds van de familie Vande Vyvere – die indertijd de bouwgroep Matexi oprichtte – is niet alleen een financiële partner maar ook een ervaren strategisch klankbord. Hierdoor konden we onafhankelijk groeien tot nu al tweehonderd mensen die samen bijna 40 miljoen euro omzet genereren. We zijn nu groot genoeg om zelf onze kennis verder te ontwikkelen. Daarom beslisten we om tegen begin 2023 op Ostend Science Park een gecentraliseerd innovatie- en controlecentrum te bouwen. We geloven in het verder verhogen van de kwaliteit, efficiëntie en verduurzaming door al onze kennismedewerkers samen te brengen op één plaats, waar ze bovendien nog kunnen genieten van een kruisbestuiving met wetenschappers van Universiteit Gent en technologiebedrijven zoals offshore IT-dienstverlener e-BO Enterprises. Dat moet ons helpen in de plannen om onder meer de markt van de Verenigde Staten verder te ontwikkelen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.