Nieuws West-Vlaanderen Paul Thiers & Co nemen vliegende start met Amavi Capital

Paul Thiers & Co nemen vliegende start met Amavi Capital

Paul Thiers & Co nemen vliegende start met Amavi Capital

WAREGEM – Het nieuw opgerichte investeringsfonds Amavi, waarin onder meer Paul Thiers en zijn medevennoten bij ION (Kristof Vanfleteren, Davy Demuynck) participeren, heeft een vliegende start genomen met alreeds drie beloftevolle dossiers op de teller. In een eerste kapitaalronde wist Amavi Capital meer dan 30 miljoen euro op te halen bij zowel private als vastgoed gelinkte investeerders voor haar nieuwe pan-Europese PropTech Fund (EPTF).

Het EPTF is het eerste ‘duurzaamheidsfonds’ in de Benelux en onderscheidt zich door het samenbrengen van vastgoed, technologie en private equity expertise. Thiers & Co hebben de ambitie om in totaal 60 miljoen euro te investeren in beloftevolle scale-ups die de vastgoed- en bouwsector vernieuwen. Ofte de Europese Green Deal in real.

 

 

 

Sinds zijn oprichting (eind 2020) screende Amavi Capital al meer dan 200 bedrijven die bereid zijn slim te investeren in duurzame oplossingen voor de bouw- en vastgoedwereld. Amavi is inmiddels aandeelhouder geworden van het Brusselse Shayp (gespecialiseerd in automatische waterlekdetectie), van Finch Buildings (de Nederlandse expert in modulair bouwen met hout) en de Finse 3D-specialist Gbuilder. “In de komende jaren bouwen we onze portefeuille verder uit tot een 15-tal investeringen in innovatieve bedrijven die in staat zijn om de vastgoedsector duurzamer, efficiënter en klantvriendelijker te maken”, aldus managing partners Arne Allewaert en Frederic Van den Weghe.

Gat in de markt

Wereldwijd zijn er intussen een 7.000-tal PropTech bedrijven. Daarvan heeft bijna de helft Europese roots. En toch gaat vandaag nog geen 10% van alle durfkapitaal binnen PropTech naar die Europese bedrijven. Nochtans moeten ze zeker niet aan kwaliteit onderdoen voor hun Amerikaanse en Aziatische collega’s. Daarenboven bedraagt het PropTech aandeel in de globale durfkapitaal sector slechts 6% van alle investeringen. En dit terwijl de bouw- en vastgoedwereld wel de grootste activaklasse is. Volgens Amavi Capital is er dan ook duidelijk sprake van een stevige financieringskloof die gedicht moet worden.

 Primeur in de Benelux

“Met het eerste PropTech fonds in de Benelux dat vastgoed, technologie en private equity samenbrengt, zijn we vast van plan om Europese vastgoed expertise en kapitaal te bundelen”, aldus Arne Allewaert en Frederic Van den Weghe, managing partners van Amavi Capital. “Wij zijn ervan overtuigd dat we het vliegwiel kunnen zijn dat beloftevolle scale-ups laat uitgroeien tot volwassen PropTech bedrijven die échte verandering teweegbrengen in de sector, zowel qua duurzaamheid als efficiëntie. Die verandering is ook broodnodig. In een sector die verantwoordelijk is voor maar liefst 40% van alle wereldwijde CO2 uitstoot is de nood aan duurzame oplossingen hoog. Het valt ook niet langer te rijmen dat de immense bouw- en vastgoedwereld – 60% van alle activa wereldwijd bestaat uit vastgoed – tegelijk ook een van de minst gedigitaliseerde sectoren is. Zo is de productiviteit van de bouwsector er de afgelopen 50 jaar zelfs op achteruit gegaan.”

West-Vlaanderen boven

Inmiddels heeft het nieuwe fonds zijn eerste kapitaalronde succesvol afgerond en meer dan 30 miljoen euro opgehaald. De investeerdersbasis bestaat doelbewust uit investeerders uit alle geledingen van de vastgoed- en bouwwereld. Het gaat zowel om vastgoedinvesteerders, projectontwikkelaars, aannemers, vastgoedbeheerders, vastgoedmakelaars en architecten, zoals onder meer aannemer Stadsbader, verlichtingspecialist Delta Light, logistieke dienstverlener Essers, makelaarsgroep Dewaele Vastgoed, vastgoedontwikkelaar Verstraete Development en Jo De Clercq (voormalig eigenaar van de Londense asset manager Rockspring). Zijn ook aan boord: fintech pionier Michel Akkermans (FICS en Clear2Pay) en ondernemer Pascal Vanhalst (TvH).

Deze unieke mix van expertise weerspiegelt zich overigens ook bij de oprichters van Amavi Capital. Arne Allewaert, Davy Demuynck en Kristof Vanfleteren hebben hun strepen verdiend in de vastgoedwereld met de snelgroeiende West-Vlaamse vastgoedontwikkelaar ION. Frederic Van den Weghe (ex Waterland en Gilde Equity Management) en Paul Thiers kunnen dan weer buigen op hun ervaring in private equity, terwijl Jonas Dhaenens zichzelf bewezen heeft in de technologiesector met de uitbouw van de eerste Belgische ‘unicorn’ team.blue.

Sinds zijn oprichting screende Amavi Capital al meer dan 200 bedrijven die bereid zijn slim te investeren in duurzame oplossingen voor de bouw- en vastgoedwereld.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.