Nieuws West-Vlaanderen Persfotograaf Patrick Holderbeke brengt unieke blik achter de Kortrijkse schermen

Persfotograaf Patrick Holderbeke brengt unieke blik achter de Kortrijkse schermen

Persfotograaf Patrick Holderbeke brengt unieke blik achter de Kortrijkse schermen

KORTRIJK – Na een gesmaakte tentoonstelling (september 2018) volgt nu een fraai boek. Persfotograaf Patrick Holderbeke liep liefst 40 jaar rond langs Kortrijkse paden en wegen en legde alles op de gevoelige plaat vast. Uit 450.000 (sic!) foto’s distilleerde hij een soort ‘best of’ en serveert het in boekvorm. Naast fait divers, ongevallen, historische feiten, sportieve en politieke hoogstandjes of portretten van BK’s (Bekende Kortrijkzanen) , brengt het boek ‘40 jaar persfotografie in Kortrijk‘ ook een reeks ondernemers in beeld. 

In Zuid West-Vlaanderen heeft de aimabele Patrick Holderbeke als fotograaf geschiedenis geschreven. Of misschien ook: hij heeft de geschiedenis sinds de jaren tachtig vaak meesterlijk in beeld gebracht. Vroeger in analoge toepassing, de laatste jaren onvermijdelijk via digitale weg wat -om het met de woorden van de Maestro zelf te zeggen- meteen ook een beetje de dood van het beroep van persfotograaf heeft ingeleid.

Hoe dan ook: wat Holderbeke in zwart-wit of in kleur heeft vastgelegd, kan niemand hem nog afnemen. Over honderd jaar wordt zijn merkwaardig werk ongetwijfeld ook nog naar waarde geschat. De Kortrijkse fotograaf was vier decennia lang ‘manusje van alles’ voor veel redacties. Gedreven en gepassioneerd maar ook discreet en menselijk. De wereld van de lokale politiek -met zijn glitter en glamour maar ook met zijn klein of groot verdriet- trok zeker zijn bijzondere aandacht. Hij had echter even goed oog voor de wereld van de kleine middenstanders of de topondernemers. De wijze waarop hij bijvoorbeeld mensen als Albert Bert (stichter van de Kinepolis) of Pierre Lano zaliger voor de camera haalde, wekt die doden als het ware opnieuw tot leven. Krachtige fotografie die bewijst dat -om een oude boutade te gebruiken- één beeld vaak meer zegt dan duizend woorden.

Het boek ’40 jaar persfotografie in Kortrijk’ is verkrijgbaar bij boekhandel Theoria. Geen detail en blijk van het grote hart dat Patrick Holderbeke in zich meedraagt: hij schenkt de hele opbrengst van de verkoop weg voor een goed doel (in casu Het Streekfonds West-Vlaanderen).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio