Nieuws West-Vlaanderen Piano’s Maene wekt het beroep van pianostemmer en pianohersteller opnieuw tot leven

Piano’s Maene wekt het beroep van pianostemmer en pianohersteller opnieuw tot leven

Piano’s Maene wekt het beroep van pianostemmer en pianohersteller opnieuw tot leven

RUISELEDE – Muziek verzacht de zeden, maar om de zeden te kunnen verzachten heb je instrumenten nodig en ook handige Harry’s die een instrument kunnen maken en afstemmen. Pianobouwer Maene heeft de producten in huis, en ook de expertise, maar die laatste dreigt meer en meer weg te ebben. Het beroep van pianostemmer en pianohersteller is uitstervend. Daarom neemt Piano’s Maene een opmerkelijk initiatief en organiseert een tweejarige opleiding tot pianostemmer -en hersteller, in samenwerking met Syntra. Chapeau.

Ook in tijden van Corona blijft Piano’s Maene investeren in de pianomarkt. Samen met Syntra Midden-Vlaanderen organiseert het bekende Belgische pianobedrijf een volwaardige opleiding tot pianostemmer en -hersteller, de enige in haar soort in België. Op zaterdag 26 september vatten 15 gemotiveerde studenten de opleiding aan, in de gebouwen van het Chris Maene Pianomuseum en de Chris Maene Pianofactory in Ruiselede.

De opleiding bestaat uit een tweejarig traject, waarbij de kandidaten de nodige facetten van de akoestische buffetpiano en vleugelpiano zullen leren kennen om deze te kunnen stemmen en -herstellen. Er is daarbij veel aandacht voor de pianogeschiedenis, maar ook de zakelijke aspecten van het werken als pianostemmer -en hersteller komen aan bod. Lesgevers zijn onder meer de expert-pianotechnici van Piano’s Maene, aangevuld met verschillende gastdocenten.

Syntra Midden-Vlaanderen ontving meer dan 60 gemotiveerde kandidaturen voor de opleiding, en selecteerde uiteindelijk 15 personen, die op zaterdag 26 september kunnen starten.

Groot tekort aan pianostemmer en -herstellers

In onze buurlanden bestaan er officiële, meerjarige opleidingen tot pianotechnicus op bachelor-niveau, bijvoorbeeld bij het HMC in Amsterdam. In België is er jammer genoeg geen opleidingsaanbod in het hoger onderwijs, waardoor er een groot tekort is aan hooggekwalificeerde pianostemmers- en technici. Syntra organiseerde reeds een opleiding tot pianostemmer. Ook Piano’s Maene bood in het verleden al een inhouse opleiding aan. Nu slaan Syntra Midden-Vlaanderen en Piano’s Maene de handen in elkaar om een volwaardige opleiding tot professioneel pianostemmer -en hersteller aan te bieden.

Het meest populaire muziekinstrument

“Muziek verzacht de zeden”, een boutade die in deze uitzonderlijke coronatijden meer dan ooit waar is. Sinds de lockdown in maart heeft de muziek- en evenementensector het hard te verduren gekregen. Anderzijds zijn mensen meer dan ooit in het gezin met muziek bezig. Er kwam tijd en – door het mindere reizen en minder horecabezoeken- vaak ook financiële ruimt vrij om de hobby waar men altijd van droomde nu eindelijk aan te vatten.

De piano is en blijft het meest populaire muziekinstrument, en dat blijkt ook uit de interesse de voorbije maanden. De groeiende vraag naar akoestische piano’s zorgt daarbij voor een groeiende nood aan pianotechnici en -stemmers. Voor een bedrijf als Piano’s Maene is de instroom van deze “’kritische resource’ essentieel om verder te kunnen groeien. Heel wat afgestudeerden zullen uiteindelijk bij Piano’s Maene aan de slag kunnen, maar anderen zullen als zelfstandige ondernemer het vak verder zetten. Zo vervult Piano’s Maene alweer zijn rol als Belgisch ambassadeur van de piano.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.