Nieuws West-Vlaanderen Pierre Pringiers helpt Sri Lanka bij toeristische wederopbouw

Pierre Pringiers helpt Sri Lanka bij toeristische wederopbouw

Pierre Pringiers helpt Sri Lanka bij toeristische wederopbouw

KORTRIJK – Het toeristische Sri Lanka ziet al vele opeenvolgende jaren af van het gebrek aan toeristen. Eerst waren er de ‘Paasaanslagen’ en dan kwam er een virus bij. De gevolgen zijn ingrijpend voor de bevolking. De bescheiden West-Vlaamse ‘superman’ Pierre Pringiers doet er met zijn in Colombo gevestigde bedrijf Sail Lanka Yachting Group alles aan om het paradijselijke eiland terug op de rails te krijgen.     

Pierre Pringiers verdient stilaan een monument in Sri Lanka. In de jaren tachtig trok hij ‘without a penny in the pocket‘ naar Sri Lanka en bouwde er een groot bedrijf (Loadstar) uit dat actief was in de rubberproductie (het bedrijf werd in 2012 verkocht aan een Canadese groep).

Hij profileerde zich van meet af aan als een extreem sociaal gedreven ondernemer. Niet alleen als werkgever, maar ook toen het eiland getroffen werd door een vreselijke tsunami, waaraan Pringiers zelf ook ter nauwer nood ontsnapte. Bij de wederopbouw speelde hij hoogst persoonlijk een grote rol en maakte, met hulp van bevriende fondsen, veel geld vrij voor nieuwe scholen en huizen, alsook voor nieuwe jobs. Pringiers kreeg terecht de titel van ere-consul in Sri Lanka.

Inzet op wederopbouw

Met zijn bedrijf Sail Lanka Yachting Group (SLYG) zet hij zwaar in op zowel opleiding van jonge mensen als op strategie en economie (de bouw van allerlei schepen waaronder luxe catamarans). Pringiers gelooft met name dat Sri Lanka, naast het bestaande aanbod, ook een enorm potentieel heeft als ideale bestemming voor cruise- en yacht toerisme. Maar daar hoort een businessmodel bij.

Hij ijverde in Colombo, en samen met de lokale havenautoriteiten, mee voor de aanleg van een nieuwe marinebasis voor vrije tijdsverkeer, de zogenaamde Colombo City Marina. Pringiers en SLYG kregen het contract voor de uitbouw van de eerste fase van de nieuwe marinebasis. Infrastructuur is één zaak, yachts en cruiseschepen ook naar de haven lokken een andere zaak.

Richard Burton en Elizabeth Taylor

Pringiers meldt nu dat de eerste klanten in de Colombo City Marina hebben aangemeerd. Het gaat om de historische My Kalizma, een superyacht met naam en faam. My Kalizma is de superyacht die eertijds heeft toebehoord aan twee sterren van het witte doek, Richard Burton en Elizabeth Taylor. Pringiers hoopt dat de komst van My Kalizma als voorbeeld zal strekken.

“Ik wil er alles aan doen om Sri Lanka toeristisch te helpen promoten, want de bevolking heeft er meer dan nood aan”, aldus Pringiers. “Het eiland wordt al jaren niet gespaard en  gaat door een van haar ergste economische crisissen ooit, met nul  inkomsten uit toerisme. Ik zet mijn strijd, zoals in het verleden, verder en hoop dat we vanaf december toch een opflakkering van toerisme en reizen zullen meemaken. De diverse initiatieven van onze Building a Future Foundation hebben toch al voor mooie zakelijke opportuniteiten gezorgd die de jeugd ten goede moeten komen in de sector van yacht building, yacht operations, yacht exports en marina ontwikkelingen. Als nu ook nog de toeristen de weg vinden, kunnen we hopelijk de zaken keren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.