Potteau De Krook focusmeubel

Potteau geeft mee vorm en kleur aan nieuwe Gentse bib De Krook

De nieuwe Gentse cultuurtempel De Krook kleurt behoorlijk West-Vlaams. Ralf Coussée uit Roeselare was de architect van dienst. Ook Potteau zorgde er voor dat De Krook  binnenin wordt opgefleurd. Het volledige interieur van de nieuwe stadsbibliotheek De Krook werd uitgevoerd door de Kortrijkse specialist Potteau-Labo. “We zijn verheugd dat we in samenwerking met de architecten van Coussée & Goris voor een mooie, hedendaagse en functionele inrichting mochten zorgen voor De Krook”, vertelt Bram Clinckemaillie.

Potteau-Labo is marktleider voor laboratoriuminrichting in België. Maar het Kortrijkse bedrijf heeft ook heel wat ervaring met projecten voor inrichtingen op maat in kantoren, musea, bibliotheken en bezoekerscentra. Op de referentielijst staan onder meer Résidence Palace en Trainworld in Brussel, het Mons Memorial Museum en het Musée des Confluences (Lyon) en La Cité Du Vin (Bordeaux) in Frankrijk. Voor de inrichting van De Krook was de West-Vlaamse onderneming de enige die aan alle voorwaarden kon voldoen. Bram Clinckemaillie: “We hebben de ambitie om ons nog meer toe te leggen op uitdagende interieurafwerkingen, die om een grote mate van specialisatie vragen. In ons atelier combineren we met gemak metalen maatwerk met andere materialen. Dit laat de ontwerpers een hoge mate van creativiteit en functioneel design toe. Als hoofdaannemer voor de totaalinrichting hebben we in Gent nauw samengewerkt met heel wat partners. De passie die het architectenbureau Coussée en Goris in het project De Krook bracht, werkte aanstekelijk. Ook de synergie met het projectmanagement-team A-RES en het team van bibliotheekdirecteur Krist Biebauw gaf een enorme voldoening. Een team van ruim 50 Potteau-medewerkers was bijna zeven maanden in de weer om deze opdracht tot een goed einde te brengen.”

De opdracht werd uitgeschreven door de CVBA Waalse Krook, die als bouwheer optrad en waarvan de Stad Gent, Universiteit Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en Imec de partners zijn. Potteau leverde binnen het concept boekenrekken, balies, kasten en zelfs een replica van de Gentse boekentoren die dienst doet als verdwaalpaal. Het grootste deel daarvan werd in huis geproduceerd. Voor een aantal zaken werd ook een beroep gedaan op de partners Buro Modern en Schultz. “We hebben de juiste competenties en knowhow om creatieve technische oplossingen te bedenken voor het maatwerk dat de ontwerpers voor ogen hebben", aldus Bram Clinckemaillie. "Maar dat combineren we ook met flexibiliteit want in ons atelier kunnen we op korte termijn grote volumes aan. We vinden voor elk probleem ook een oplossing. Zo bleek tijdens de uitvoering van de inrichting voor De Krook plots dat de leeslampen die de architecten tijdens het ontwerp voor ogen hadden, niet meer beschikbaar waren.  We hebben dan zelf een voorstel voor een lamp uitgewerkt die we in huis konden produceren. Ook dat is een realisatie waar we fier op zijn.”

He Kortrijkse Potteau-Labo startte in de jaren vijftig als meubelmakerij "Gerard Potteau en Zonen". Al vanaf 1955 legde de onderneming zich specifiek toe op het ontwerpen en produceren van laboratoriummeubilair. Later werden de activiteiten gediversifieerd met een eigen dochterbedrijf voor metalen deuromlijstingen en via de overname van een onderdeel van de Kunstwerkstede Gebroeders De Coene, dat technische binnendeuren maakt. Vandaag telt de groep Potteau 240 medewerkers en realiseert ze een geconsolideerde omzet van zo’n 35 miljoen euro.