Nieuws West-Vlaanderen Provincie wil werk maken van herbestemming voor verpauperde grenspost Callicanes

Provincie wil werk maken van herbestemming voor verpauperde grenspost Callicanes

Provincie wil werk maken van herbestemming voor verpauperde grenspost Callicanes

POPERINGE – De herbestemming van de oude grenspost Callicanes in Poperinge komt in een stroomversnelling terecht, zo laat de Provincie weten. Anderen zullen het een trein der traagheid noemen, want het dossier sleept al ruim tien jaar en zelfs langer aan. Maar nu heeft de Provincie alle gronden en de grensgebouwen (of wat er van overblijft) aangekocht langs de Belgische zijde. Nu kan er sprake zijn van een nieuwe bestemming via een masterplan. 

De provincie maakte in 2017 al werk van een masterplan voor de betrokken site, en dat mede via Interreg-subsidies (Europese subsidies voor interactie en samenwerking over de landsgrens heen). Cruciaal daarin was de aankoop van de gronden. Nu werden zowel de gronden die voordien behoorden tot het Vlaamse Gewest en tot de Belgische staat aangeschaft. Alles bijeen gaat het om een bedrag van circa 420.000 euro.

Pas nu kan een stap verder gezet worden in de herontwikkeling van de site met een rijke geschiedenis. Bedoeling is om van Callicanes een landmark te maken die naam waardig, aldus de Provincie. Dat houdt onder meer in: beveiligde parkings, een nieuwe weg- en fietsinfrastructuur en de realisatie van een nieuw opvallend gebouw pal op de Belgisch-Franse grens. Wat er in dat gebouw moet komen is nog niet uitgemaakt. Het Vlaamse Gewest heeft zich in deze fase ook geëngageerd om 571.000 euro uit te trekken voor de wegenwerken in en rond Callicanes.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio