Sint-Salvatorskathedraal

Renovatie Brugse Sint-Salvatorskerk bewijst West-Vlaamse knowhow

BRUGGE - Deze week nog stelt de Provincie West-Vlaanderen, na een restauratieperiode van 30 jaar, de volledig gerestaureerde Sint-Salvatorskathedraal in Brugge voor. De Provincie West-Vlaanderen gaf de opdracht aan de vereniging van architecten Vermeersch, Dugardyn en Viérin uit Brugge om de zaak tot een goed einde te brengen. Tal van West-Vlaamse bedrijven toonden het beste van hun kunnen.

In 1987 ging de voorbereidende fase van de werken van start met onder andere de instandhoudingswerken van de toren en de buitenrestauratie van de kathedraal. Eind 2010 werd gestart met de binnenrestauratie van de kathedraal. Hierbij werden onder andere het schip, de zijbeuken, de viering, de sacristie, de kranskapellen, de kooromgang en de gebrandschilderde ramen aangepakt. Als laatste werden de metalen inrichting en het stenen en houten meubilair gerestaureerd. Ter gelegenheid van de voltooiing van deze uitgebreide restauratiewerken organiseert het Bisdom Brugge in oktober ‘Open Kathedraal’: een reeks concerten, vieringen en rondleidingen om de gerestaureerde kathedraal in de kijker te zetten.

Dat de restauratie na al die decennia alsnog tot een goed eind werd gebracht, is mede te danken aan een resem West-Vlaamse bedrijven. Belangrijk was vooral de rol van Group Monument uit Ingelmunster. Het bedrijf staat onder meer bekend voor het renoveren van historisch patrimonium. Hiervoor beschikt het over een reeks gespecialiseerde bedrijven met expertise in aannemingen, projectontwikkeling, renovatietechnieken, stabiliteitswerken, asbestverwijdering, schrijnwerk en natuursteen. In een recent verleden stak het ook al de kathedraal van Doornik in een nieuw kleedje. Droegen verder hun steentje bij: aannemersbedrijf Arthur Vandendorpe (Zedelgem), bouwfirma Vlaminck (Damme), bouwonderneming Desodt (Ieper) en TVH (Waregem).