Roeselaarse project “Kippegem” wint Matexi award

kippegem

De prijsuitreiking van Publica, het eerste salon van de beleidsmakers, is achter de rug. De projecten Kippegem uit Roeselare, Levende Zielen uit Sint-Niklaas en Place Verte uit Doornik werden elk bekroond met een Matexi award voor het meest verbindende buurtinitiatief. De prijzen werden overhandigd door Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad. De eerste prijs ging naar het project Kippegem.

Kippegem is een pop-up ontmoetingsplaats op een centraal plein in de wijk Krottegem in Roeselare. In die oude arbeidersbuurt is er heel weinig groen in een zeer functioneel ingerichte publieke ruimte. Inwoners zijn zelf beginnen nadenken hoe ze de buurt meer levendig konden maken en kwamen met het idee van een ontmoetingsplaats met bloembollen, een kippenren en zelf geknutseld pleinmeubilair. Een tiental vrijwilligers begonnen vol enthousiasme te knutselen en te klussen. Een ondernemer in de buurt leverde materiaal. De stad gaf toestemming voor het gebruik van het openbaar domein. Kippegem wordt intussen druk bezocht door jonge gezinnen. Mensen die werken in de buurt komen er lunchen in open lucht en ouderen en minder mobielen genieten er van een rustplekje. Buurtbewoonster Patricia Carron verklaart: “We willen aantonen dat ook een klein vrijwilligersproject een grote positieve invloed kan hebben op de buurt én zijn bewoners, en zo andere gemotiveerden aanzetten gelijkaardige projecten uit te bouwen.”

De Matexi award wil de meest verbindende buurtinitiatieven in de kijker zetten. Het gaat om een primeur. De prijs beloont succesvolle initiatieven van lokale besturen en tal van buurtbewoners om buren dichter bij elkaar te brengen. Op die manier wil Matexi benadrukken hoe belangrijk het is om in een aangename buurt te kunnen wonen. Volgens Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi worden aangename buurten vooral gemaakt door de mensen die er samenleven. Herman Van Rompuy, die de award uitreikte, ging nog een stap verder in zijn analyse: "Vandaag zijn we dankzij de modernste technologieën mobieler dan ooit," aldus van Rompuy. "We onderhouden moeiteloos vriendschappen met mensen uit de hele wereld, we posten real-time status updates waar we ook zijn, en ga zo maar verder. Daarbij is echter het contact met onze naaste buur minder vanzelfsprekend geworden. In deze context en gezien de multiculturele uitdagingen van vandaag, blijft het des te meer belangrijk om oog te houden voor de mensen in de directe woonomgeving." (KC)