Ondernemers nr.04: CRM Group – Roland Maes Ondernemers nr.04: CRM Group - Roland Maes

Roland Maes pleit voor dringende win-win-win-win constructie

WAREGEM - Van Roland Maes, CEO van het IT-consultancybedrijf CRM Group en bezieler van de CEO's 4 Climate-beweging, is bekend dat hij er graag uitgesproken en goed gefundeerde meningen op nahoudt. Dat bewijst hij nu nogmaals met zijn doordachte post-corona analyse. Kort gezegd: als het 'nieuwe' spaargeld aangesproken en beloond wordt, dan zal de economie en de hele maatschappij daar ook snel de vruchten van plukken.

Roland Maes gaat in zijn visie de problemen die zich stellen na corona niet uit de weg. De werkloosheid neemt zienderogen toe en de bedrijven bouwen spijts de bazooka's van de overheid hun investeringen af of nemen een afwachtende houding aan. "De gevolgen laten zich raden", aldus Maes. "De kans is groot dat dit leidt tot een hyperinflatie met een vicieuze cirkel voor gevolg van toenemende werkloosheid, verarming van de bevolking, sociale ongelijkheid, enzovoort."

Wie een probleem stelt moet ook met een oplossing durven aandraven, en dat doet Roland Maes ook. Uitgaande van de feitelijke vaststelling dat de spaarboekjes in ons land al zijn opgelopen met tien miljard euro en tegen eind dit jaar misschien wel met 20 miljard. Of met de woorden van Roland Maes: financiële steun aan de werknemers vertaalt zich in ‘dood geld op de spaarboekjes’ en steunmaatregelen aan bedrijven hebben weinig zin in een kleine open economie zoals we die in België kennen.

Iedereen winnaar

"Ik stel daarom een WIN-WIN-WIN-WIN oplossing voor", aldus Roland Maes. "Laat ons die extra spaargelden (de spaargelden die opgepot werden tijdens de coronacrisis) verplicht investeren in de bedrijven die duurzaam investeren en ondernemen, en dit via een fonds met kapitaalgarantie door de overheid en een gegarandeerd rendement van bijvoorbeeld 2 procent. Dat zou alleen maar voordelen hebben. De investeringen zouden verder gaan, er zou minder kans zijn op hyperinflatie en de koopkracht zou gevrijwaard blijven want alle burgers kunnen een graantje meepikken door het reactiveren van de economie. De overheid tenslotte zou extra inkomsten genereren waardoor er geen extra belastingen nodig zijn. Kortom: een win voor de overheid, een win voor de burger, een win voor de duurzame bedrijven en een win voor het milieu."

Goede voorbeeld

De CRM Group uit Waregem heeft in volle coronatijd zwaar geïnvesteerd in extra mankracht. Op drie maanden tijd werden liefst 25 nieuwe medewerkers aangeworven, vooral om het  duurzaamheidsverhaal te ondersteunen. Roland Maes is overtuigd dat deze investering op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen.