De Wever Zelensky Belgaimage-120253733

Sioen tekent in het kielzog van Bart De Wever een intentieverklaring in Kiev

ARDOOIE, KIEV - Premier Bart De Wever, en met hem een handvol bedrijven uit de Belgische defensie-industrie, trok dinsdag op missie naar Kiev, waar een ontmoeting stond geboekt met de Oekraïense president Zelensky en zijn achterban. De Belgische regering deed een toezegging van 1 miljard euro defensie gerelateerde steun aan Kiev, en dit volgens een jaarlijks terugkerend mechanisme. Het West-Vlaamse Sioen was één van de bedrijven die de Belgische trojka (De Wever-buitenlandminister Prévot-defensieminister Francken) naar Kiev vergezelde, om er een intentieverklaring te ondertekenen met de Oekraïense autoriteiten. CEO Michèle Sioen geeft tekst en uitleg.     

foto: Belga 

-Wat houdt de intentieverklaring precies in?

-Michèle Sioen: Het woord zegt het zelf: we hebben de bedoeling om bepaalde zaken te doen en dus producten te leveren. We zouden dat doen in samenwerking met Oekraïense bedrijven. Daarbij kan dus overwogen worden om ook ter plaatse te produceren.

-Wat zal het contract, eens het definitief wordt, precies kunnen inhouden?

-Het gaat concreet vooral om beschermkledij uit ons gamma Protective Clothing. Denk onder meer aan kogelwerende vesten of militaire en civiele beschermkledij. Maar er kan ook gedacht worden aan camouflagenetten, tenten of flexitanks (mobiele waterreservoires) bijvoorbeeld.

-Klopt het dat de voorbije drie oorlogsjaren ‘good business’ hebben opgeleverd voor Sioen?

-Er is nu sprake van een gigantische toezegging van 1 miljard euro Belgische steun. Mag ik erop wijzen dat ons aandeel met beschermkledij en ander technisch textiel, slechts goed zou zijn voor 5 procent van dat totaalbedrag. Maar het klopt dat we de voorbije drie jaar al heel wat materiaal hebben geleverd aan Kiev om er mensen en hun bezittingen te helpen beschermen.

-Finaal: zouden jullie ook aan Rusland leveren?

-Dat zouden we zélf niet willen en dat zouden we bovendien zelf niet kunnen ook. Want elke export naar dergelijke landen is onderworpen aan een exportvergunning van de Belgische regering en die wil terecht niet aan om het even wie Belgische goederen geleverd zien.

(KC)