Ze stromen via de media binnen: de getuigenissen van burgers die zich in het dossier Ventilus ‘gepakt’ voelen door zowel Elia als de overheid. Geen of gebrekkige communicatie, miskenning van de feiten en beloftes die achteraf valse beloftes blijken te zijn. Elia ontkent uiteraard alles.
Voka West-Vlaanderen neemt het alvast op voor de gedupeerde bedrijven. De werkgeversorganisatie heeft altijd de noodzaak bepleit van een nieuw hoogspanningsnet. Maar Voka West-Vlaanderen herhaalt ook haar oproep aan hoogspanningsnetbeheerder Elia om een correct en billijk compensatiebeleid uit te werken voor ondernemingen die een impact ondervinden van het Ventilus-project. Recente berichten over het project-MER (milieueffectenrapport, nvdr.) onderstrepen nogmaals de noodzaak van een billijk, eerlijk en helder vergoedingsmechanisme dat rekening houdt met alle vormen van schade en hinder.
“Onze bedrijven verdienen rechtszekerheid”, stelt topman Bert Mons van Voka. “Ventilus is een noodzaak, maar dat betekent niet dat de getroffen ondernemingen aan hun lot mogen worden overgelaten. Voka West-Vlaanderen blijft dit dossier nauw opvolgen en is bereid om Elia verder te adviseren in de totstandkoming van een billijk compensatiebeleid dat de belangen van onze ondernemingen waarborgt en een groter draagvlak voor het project garandeert.”
Woede wegens foute aanpak
Eén van de bedrijven die zich tot-en-met gedupeerd voelt door Elia, is Sky Communications uit Izegem. De broers Vandenberghe (zie foto) investeerden in 2019 50 miljoen euro in hun nieuwe hoogbouwsite site langs de E403, waar nu de pylonen voor Ventilus in de grond zullen worden gestoken.
De CEO van het hoog aangeschreven technologiebedrijf legde via de regionale zender WTV-Focus een getuigenis af, waaruit zijn woede bleek over de gang van zaken. Het woord kwade trouw werd net niet in de mond genomen, toen de overheid en Elia ter sprake kwamen. “Er is nog steeds geen enkel overleg geweest, ook nu vallen we weer uit de boot voor compensaties, het zit ons hoog, wij zijn voorgelogen en bedrogen geweest door de Vlaamse regering”, aldus Frederik Vandenberghe van Skyline bij WTV. “Als ze hardnekkig blijven vasthouden aan deze plannen, denk ik niet dat Skyline Communications een Vlaams bedrijf blijft. De impact van Ventilus is niet min. Vlak voor onze eventzaal komen grote pylonen van zo’n 70 meter.”
Steeds volgens Vandenberghe kan de ondergrondse kabel die aan de overkant van de Rijksweg begint, een paar honderd meter vroeger beginnen. Zo zouden er geen grote masten voor zijn bedrijf komen.