Nieuws West-Vlaanderen Start-up Tomac verlegt meteen de grenzen in de bouwwereld

Start-up Tomac verlegt meteen de grenzen in de bouwwereld

Start-up Tomac verlegt meteen de grenzen in de bouwwereld

DEERLIJK – Skeletbouw in hout maakte de voorbije jaren opgang. Nu verlegt start-up Tomac uit Deerlijk de grenzen met skeletbouw in staal. De zaakvoerders en co-aandeelhouders, de West-Vlaamse jurist Kristiaan Calmeyn (52) en de door de wol geverfde Antwerpse bouwexpert Dirk Geeraerts (54), hebben het over een kleine revolutie in de bouw. De snelheid van bouwen gebeurt met het nieuwe concept in recordtijd, de flexibiliteit is totaal (mits modulaire opbouw) en wat lange termijn kwaliteit en duurzaamheid betreft is staal moeilijk te kloppen.  Ideaal voor pakweg de zorgsector, de evenementenbranche, de bedrijfswereld (een bijkomende kantoorunit) of evenzeer voor particulieren. Onder meer ideaal voor jonge koppels.

De voorbije dagen opende Tomac de fabrieksdeuren, wat zorgde voor ruime belangstelling. Voor Dirk Geeraerts en Kristiaan Calmeyn voelde het even spannend aan als een eerste schooldag. Geeraerts heeft er in de bouwwereld een carrière opzitten om u tegen te zeggen, onder meer in topfuncties bij Besix, Franki en Vulsteke. Calmeyn is advocaat maar wil nu de overstap maken naar het ondernemerschap. Beiden tekenen nu voor een merkwaardige start-up.

Tomac werd in januari van dit jaar juridisch gelanceerd en is nu helemaal klaar voor zijn operationele start. Het statutair doel heet: het bouwen en plaatsen van modulaire woonunits in staal. De vennootschap huurt in Deerlijk een loods van ongeveer 2000m² met bureauruimte waar ook een modelwoning in staal geplaatst werd ter waarde van 150.000 euro. Bij de keuze voor een unit er heeft de klant drie mogelijkheden: casco, sleutel op de deur of à la carte.

Van ontwerp tot plaatsing

Staalbouw is in ons land een nieuw gegeven in de privé-bouw. “We hebben bijna een jaar voorbereiding achter de rug, waarbij we alle parameters op punt hebben gezet”, zegt CEO Dirk Geeraerts. “Het resultaat is product dat niet alleen innovatief is maar ook aan de hoogste en strengste bouwnormen voldoet. We bouwen kwaliteitsvolle units op maat en dit helemaal volgens de wensen, behoeften en budget van de klant. Wij nemen ook het volledige traject voor onze rekening, van ontwerp tot aan de plaatsing. We kunnen zelfs meegaan in een verhaal waarbij één unit wordt gebouwd maar waarbij later beslist wordt om meerdere units aan te bouwen, naast maar ook op elkaar. Tomac heeft namelijk een bijzonder uitgedacht trapsgewijs bouwconcept uitgedacht dat veel ruimer is dan het louter plaatsen van één enkele unit.”

Volgens jurist Kristiaan Calmeyn is het de bedoeling om nu asap een patent te nemen op de technologie en het concept die uniek heten te zijn. De belangstelling vanuit de markt is nu al bijzonder groot. Deerlijk is het zenuwcentrum voor de premontage. Er gaan meteen om en bij de tien arbeiders aan de slag.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.