Nieuws West-Vlaanderen Starter in de kijker: E-Luse leert de bedrijven C02 neutraal te zijn

Starter in de kijker: E-Luse leert de bedrijven C02 neutraal te zijn

Starter in de kijker: E-Luse leert de bedrijven C02 neutraal te zijn

KORTRIJK – Starter E-Luse, dat bedrijven advies geeft over energie en duurzaamheid, kan zich sinds kort en naar eigen zeggen het eerste klimaat positieve adviesbureau in Vlaanderen noemen. Dat betekent dat het meer broeikasgassen uit de atmosfeer haalt dan dat het CO2 uitstoot. “Wij helpen andere bedrijven om significante energie- en CO2 -besparingen door te voeren, maar we willen ook zelf het goede voorbeeld geven”, legt bestuurder Tim Vancouillie uit. E-Luse bestaat twee jaar.

CO2-neutraal of klimaatpositief ondernemen werkt in drie stappen: het meten en berekenen van je uitstoot, het reduceren ervan en de compensatie van de rest. E-Luse maakte dus eerst een gedetailleerde berekening van zijn eigen CO2-uitstoot. Het stootte in 2019 2,5 ton CO2 uit, zo bleek.  Aandacht voor het klimaat en vermindering van het energieverbruik zit reeds diep in het DNA van E-Luse. Hierdoor is de CO2-uitstoot al laag. Op het vlak van mobiliteit wordt er in de toekomst verder ingezet op milieuvriendelijke alternatieven.

“We konden er als bedrijf voor kiezen om onze uitstoot te compenseren, om zo CO2-neutraal te zijn”, vertelt Tim. “Maar we willen nog verder gaan. Daarom compenseren we het dubbele van onze uitstoot. We zijn dus niet enkel CO2-neutraal, maar kunnen onszelf zelfs klimaatpositief noemen. Met andere woorden: we halen meer CO2 uit de lucht dan dat we er zelf in uitstoten.”

Bomen in Ethiopië

Voor de verificatie en de compensatie van de CO2-uitstoot, werkt E-Luse samen met het Belgische Ethiotrees. “Dat project in Ethiopië werkt op 2 fronten”, aldus Tim. “Het compenseert niet alleen je uitstoot door de aanplanting van bomen. Het creëert daarnaast ook een meerwaarde voor de lokale bevolking. Want de opbrengsten van de verkoop van de koolstofkredieten worden geherinvesteerd in sociaal ecologische projecten in hetzelfde gebied. Een absolute win-win dus.”

E-Luse heeft sinds kort zijn thuisbasis gevonden bij cleantech incubator Snowball van Stefan Grosjean en Alexandra Vanhuyse.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.