Verstraete + logo

Starter in de kijker: Katrien Verstraete gooit zich op loopbaanbegeleiding

ROESELARE, MOORSLEDE - Het is één van de speerpunten in het relanceplan van de Vlaamse regering: inzetten op werk en talent. Katrien Verstraete zorgt met haar start-up voor een concrete invulling. Na vele jaren in loondienst gooide ze vorig jaar het roer om en ging voor haar eigen verhaal: een job als zelfstandige. Katrien verleent HR-advies aan West-Vlaamse kmo's en is ook loopbaancoach.

De rode draad doorheen de carrière van Katrien is het begeleiden en motiveren van mensen, zowel in de profitsector als in de sociale sector. Dit zowel in leidinggevende als ondersteunende functies. Haar rugzakje is dus goed gevuld met mensenkennis.

Nu heel wat mensen in onzekerheid leven rond hun job en toekomst, komt de start-up van Katrien Verstraete mooi op tijd. "De mogelijkheden van loopbaanbegeleiding zijn bij het grote publiek nog te weinig gekend", zegt ze zelf. "Loopbaancoaching wordt vooral geassocieerd met veranderen van job, maar het is veel meer dan dat. Loopbaanbegeleiding kan voor iedereen die minstens 7 jaar werkervaring op de teller heeft. Overigens is loopbaanbegeleiding geen zaak voor loontrekkenden alleen. Ook zelfstandigen kunnen er hun voordeel bij doen. Veel ondernemers starten vanuit een passie, maar door de werkdruk en allerlei andere beslommeringen verliezen ze de verbinding met zichzelf en hun passie. Ze hebben het gevoel alles alleen te moeten beslissen en hun verhaal nergens kwijt te kunnen. Niets is minder waar. Loopbaancoaching is er ook voor zelfstandigen. De coach helpt ondernemers hun missie terug helder te stellen, negatieve overtuigingen onder de loep te nemen en te kijken wat nodig is om terug focus, energie en zelfvertrouwen te winnen. De huidige crisis heeft veel ondernemers door elkaar geschud. Zij kunnen gebruik maken van de loopbaancheques van de VDAB en zich laten ondersteunen door een loopbaancoach."

Kwestie van voorsprong nemen

Veel werknemers voelen zich goed in het bedrijf waar ze werken, maar vinden hun job na verloop van tijd nog te weinig uitdagend. "Ze benutten niet meer ten volle hun capaciteiten, waardoor ze energie verliezen", aldus Katrien Verstraete. "Een loopbaancoach kan samen met de medewerker kijken hoe de job anders kan ingericht worden om terug aantrekkelijk te worden. Anderen willen dan weer een betere balans tussen hun werk en privé of willen weten hoe ze best kunnen omgaan met collega’s of een leidinggevende. Ook hier kan een loopbaancoach een belangrijke rol spelen."

Ook tijdelijk werklozen, zoals nu door de coronacrisis, kunnen zich tijdens de werkloosheid laten begeleiden om hun sterktes en talenten duidelijk te krijgen. Op die manier kunnen ze zich voorbereiden welke kant ze op willen als het slecht afloopt met het bedrijf waar ze nu werken. "Wie vandaag investeert in loopbaancoaching maakt straks het verschil", vindt Verstraete. "Je bent vlugger klaar voor de arbeidsmarkt waardoor je sneller terug een volledig inkomen hebt. Je neemt dus een grote voorsprong op tijdelijk werklozen die geen loopbaancoaching volgen."

En of loopbaanbegeleiding duur is? "Voor het ronde bedrag van slechts 40 euro krijgt de klant 4 uuur individuele en professionele begeleiding", aldus Katrien Verstraete. "Een investering in jezelf, maar eentje die zeker zijn vruchten afwerpt."